Analys

Vetepriset upp 18 procent. Så här kan du agera!

Publicerat

den

När vi analyserade Wheat CBT den 30 april var priset 650 USD/bu och vi såg att den sidledes rörelsen som vetet ägnat sig åt sedan oktober förra året, fortfarande var gällande. Det är det breda området 612-683 USD/bu som vetet rört sig i, och först när någon av dessa nivåer passerades fick vi nya signaler. Skulle 612 USD/bu brytas var det lågpunkten från den 15 december förra året (578,50 USD/bu) var målet.

Samtidigt är vetet mycket intressant att bevaka. Anledningen är att vi vet att långa konsolideringar, som i detta fall, ofta följs av väldigt snabba rörelser. Och rätt positionerad i dessa situationer gör förstås att det finns goda chanser till bra avkastning. Samtidigt är risken också hög och tydliga stopplosser är därför mycket viktiga för en framgångsrik trading.

Vad har då hänt de senaste tre veckorna? Jo, en hel del ska det visa sig! Den 4 maj bröt vetet sitt stöd vid 612 USD/bu och från den stunden ställde vi alltså in siktet på 578,50 USD/bu. Nedgången startade som planerat och den 11 maj fick vi se 594,50 USD/bu som lägst. Där avbröts dock nedgången!

Under mycket hög omsättning har sedan vetet stigit från den 11 maj (594,50) till att notera 704,50 som högst igår, den 21 maj. En uppgång med över 18 procent! Efter en sån intensiv och stor uppgång är förstås våra kortsiktiga indikatorer i topp och varnar för mycket överköpt läge. Kortsiktigt är det därför inte något bra köpläge just nu, men vad betyder genombrottet av 683 USD/bu på lång sikt? Det var ju det som var en köpsignal.

Jo, långsiktigt är vetet nu riktigt intressant igen. Redan den 21 februari i år gick vi ju ut med rubriken ”Vete – bästa placeringen under 2012?” och nu finns det anledning att damma av den, och målkursen på 1 000 USD/bu igen. Anledningen till detta är att vete nu brutit igenom den fallande trendlinje på veckobasis, som hållit nere priset sedan februari 2008.

En fyra år lång nedgång kan alltså vara över i och med förra veckans uppgång och vi höjer därför bevakningen på nytt av Vete. Visserligen är det lite för tidigt att ta ut alla positiva scenarion, vi fick ju trots allt genombrottet för bara några dagar sedan, men inte desto mindre är den spännande att följa under sommaren.

Vi inväntar nu en rekyl de närmaste dagarna där en nedgång, helst under låg omsättning, mot stödet 650-675 USD/bu kan fungera som ett riktigt bra köpläge.

Skulle vetet, mot all förmodan, gå under 600 USD/bu igen är alla uppgångssignaler eliminerade. Men detta är, som sagt, inte speciellt troligt…

Du kan handla VETE med följande minifutures:
Uppgång MINILONG VETE N med en hävstång kring 4,08
Nedgång: MINISHRT VETE L med en hävstång kring 3,53

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version