Nyheter

Vätgasboom kan leda till ökat intresse för platina

Publicerat

den

Dieselindustrin håller på att dö och det drar platina med sig. Platinapriserna har bara trampat vatten sedan Dieselgate-skandalen tack vare dieselfordonsförsäljningen i Europa som går in på det femte året i fritt fall. Fordonsindustrin är den största konsumenten av platina, med 44 procent av världens utbud av ädelmetall som går till katalysatorer. Men med ett dramatiskt fall i efterfrågan, och nu Covid-19, verkar prognosen dyster för platinatjurar.

Eller kanske inte.

Medan platina tappar sin viktigaste kund inom diesel, är det på väg att vinna en lika imponerande kund: grönt väte. Trevor Raymond, forskningschef vid World Platinum Investment Council (WPIC), har sagt till Kitco att vätgasbommen håller på att ge en ny livlina för platina.

Platina spelar en dubbel roll i den spirande vätgasekonomin: Det används i bränsleceller för bränslecellselektriska fordon (FCEV) och vid produktion av grönt väte. Medan FCEV-marknaden njuter av en imponerande renässans, är det den gröna vätesektorn som verkligen hamnat i rampljuset – och med goda skäl.

Grönt väte anses vara ett 100 procent rent bränsle eftersom det produceras när förnybara energikällor som vind och sol används vid elektrolys av vatten. IEA uppskattar att grönt väte har potential att spara 830 miljoner ton koldioxid som släpps ut under produktionen av grått väte från fossila bränslen.

Mindre än en procent av världens vätgasförsörjning är grön

Platina används som katalysator under elektrolysprocessen för att förbättra prestanda och förbättra hållbarhet för kommersiella system. Mindre än en procent av världens vätgasförsörjning är grön i dag, vilket innebär att potentialen för sektorn är enorm. IEA har beräknat att den globala efterfrågan på grön vätgas kommer att hamna mellan 133 miljoner och 158 miljoner ton årligen år 2050 om det helt skulle ersätta fossila bränslen i dessa sektorer.

Mängder av globala energitungviktare, inklusive BP, Siemens Energy, Repsol och Orsted har redan beskrivit sina strategier för grön vätgas. Under tiden har USA-baserade Plug Power (NASDAQ: PLUG) ingått ett avtal med Apex Clean Energy om att utveckla ett grönt vätenätverk med hjälp av vindkraft. Det gör det möjligt att till en mycket låg kostnad utvinna förnyelsebar energi och hjälper till att påskynda övergången till ren energi.

För tre månader sedan lade Europeiska unionen fram sin nya vätgasstrategi som en del av sitt mål att uppnå koldioxidneutralitet för alla sina industrier år 2050. I en stor vinst för vätesektorn beskrev EU ett extremt ambitiöst mål att bygga ut minst 40 gigawatt elektrolysatorer inom sina gränser till 2030, eller 160 gånger den nuvarande globala kapaciteten på 250 MW. EU planerar också att stödja utvecklingen av ytterligare 40 gigawatt grönt väte i närliggande länder som kan exportera till regionen vid samma datum.

Platina släpar efter guldpriset

I en tid då ädla metaller som guld och silver har noterat nya all time highs, har platina fortsatt att underprestera. Det är mycket avvikande med tanke på att platina historiskt sett har handlat till en premie på cirka trettio procent till guld, därav monikern ”rik mans guld.” En återgång till det historiska genomsnittet på 1,3x skulle göra att platina klättrade upp till nästan 2 500 USD, eller 173 procent högre än nuvarande priser.

Förutom att platina är översåld, är efterfrågan/utbudsfaktorer också till metallens fördel. I sin senaste rapport förutspådde WPIC ett försörjningsunderskott för platinamarknaden på cirka 336 000 troy ounce, en skarp kontrast till dess uppskattning före Covid-19 om ett överskott på 247 000 ounce. Vidare säger organisationen att förmågan att öka utbudet är extremt begränsad och det kan ta flera år innan vi ser en ny utbudstillväxt.

Populära

Exit mobile version