Nyheter

Timmerpriserna stiger till över 1 000 dollar för första gången sedan mitten av juni

Published

on

En het bostadsmarknad driver på en förnyad efterfrågan på timmer, vilket lett till att priserna stiger till över 1 000 dollar igen. Timmerpriserna steg med 5 procent på torsdagen till 1 024 USD för första gången sedan mitten av juni då råvaran upplever ökad volatilitet bland annat beroende på problem med leveranskedjan och en stadig efterfrågan från husbyggare.

Timmerpriserna har upplevt ett vilt 2021. Priserna nådde en topp över 1 700 dollar i maj och föll sedan så mycket som 74 procent innan de nådde botten runt 452 USD. Därefter har råvaran återhämtar sig med 127 procent till sin nuvarande nivå. Timmerpriserna handlas 41 procent under sin senaste topp. Den totala uppgången är 12 procent sedan året början.

Volatiliteten har drivits av olika översvämningar i Kanada, fortsatt efterfrågan på bostäder i USA och ett sjunkande utbud av enfamiljshus. Det totala utbudet av enfamiljshus till salu i USA har stadigt minskat sedan 2015, då det låg på cirka 1,25 miljoner. Idag finns det bara 350 483 enfamiljshus till salu i USA, enligt uppgifter från Altos Research. Siffran nådde som lägst 307 000 den 30 april 2021.

Drivkraften för efterfrågan på bostäder är rekordlåga räntor, vilket innebär låga bolåneräntor som ökar låntagarnas köpkraft och en åldrande millenniebefolkning som stadigt övergår från studieskuld till bolåneskuld.

Var virkespriserna går härifrån är någons gissning, men TradeStations David Russell förväntar sig att volatiliteten kommer att normaliseras framöver.

”Det här är efterskalvet av den enorma jordbävningen,” sa Russell, med hänvisning till vårens prisrally. ”Efter detta kommer vi att se volatiliteten minska och saker kommer att börja stabiliseras.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version