Nyheter

Timmerpriserna når nya rekord

Publicerat

den

Priset på börshandlat timmer fortsätter att stiga i takt med den pågående efterfrågan på fastighetsmarknaden. Trots den traditionella avmattningen på vintern i trävaruförsäljningen nådde timmerpriserna rekordnivåer rapporterar Wall Street Journal.

Enligt prissättningstjänsten Random Lengths är tillverkade träprodukter för nybyggnation en bristvara och sågverken kan inte leverera i tillräcklig omfattning. Samtidigt har terminspriset på virke ökat med 47 procent under de senaste tre veckorna. De handlas bara några dollar mindre än rekordnivån som sattes i september 2020.

”Vi förväntar oss inte dessa priser för alltid, men det vi ser är lite acceptans att kanske framöver kan prisnivån vara annorlunda än den har varit tidigare”, berättade Chris Virostek, finanschef på West Fraser Timber, Nordamerikas största timmerproducent, för WSJ.

Ett elastiskt område

Träindustrin har varit ett elastiskt område i ekonomin efter coronavirusutbrottet. Många trodde tidigare att omfattande förlorade arbetstillfällen skulle radera en lovande vår för husbyggandet. Ändå ökade antalet renoveringsprojekt. Husbyggarna såg ett brett skifte till förorterna med rekordlåga hypoteksräntor och stadsbor som letade efter mer bostadsutrymme.

Den senaste uppgången i virkespriserna kan delvis tillskrivas det kalla vädret som har täckt Nordamerika, vilket störde virkesleveranser från Kanada där återförsäljare förbereder sig för våren. Dessutom har starka träpriser i Europa hindrat importen från att dämpa det inhemska prisrallyt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version