Nyheter

Tenn, kommande brist i utbudet av råvaran

Published

on

Tennexporten från Indonesien har rasat på grund av den indonesiska regeringens ansträngningar att försöka kontrollera tennhandeln genom ny lagstiftning. En direkt effekt av detta är att elektronikindustrin börjar oroa sig för sin försörjning av tenn, en metall som främst används till lödningar av elektroniska kretsar i mobiltelefoner och datorer, då det börjar bli en bristvara.

Indonesien, världens största exportör av tenn med en fjärdedel av världsproduktionen, har valt att begränsa sin export för att återigen försöka höja priset på metallen. Den indonesiska regeringen tillåter numera endast export av tenn av mycket hög renhet. Sedan i slutet av augusti tvingas även köparna att vända sig till en ny indonesisk börs för att köpa sitt tenn eftersom den indonesiska regeringen anklagar London Metal Exchange, LME, för spekulation.

De flesta köparna har emellertid valt att avstå från att handla på denna nya marknadsplats då den inte erbjuder terminskontrakt. I avsaknad av kunder som är registrerade i Indonesien har landets största tennproducent, PT Timah, valt att deklarera force majeure och har slutat sälja tenn överhuvudtaget.

Den senaste månaden har den indonesiska tennexporten reducerats till nästan ingenting, och priset på London Metal Exchange har stigit med nästan tio procent de senaste en och en halv månaden.

Elektronikindustrin har ännu inte någon panik, de stora köparna har lagrat tenn i avvaktan på nya indonesiska förordningar och satsar på att Indonesien kommer att inse att landet behöver inkomsterna från sin tennexport.

Det finns emellertid en risk att situationen blir spänd om inget förändras inom två månader. Indonesien är den största aktören på en marknad vars näst största aktör är Demokratiska Republiken Kongo, ett land som på grund av amerikansk lagstiftning, främst den lag som kallas för Dodd–Frank, inte kan handla med amerikanska företag.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version