Nyheter

Inga andra jordgubbar är som svenska jordgubbar…

Publicerat

den

Ett av vårens och försommarens absolut största samtalsämnen är jordgubbarna och dess härkomst. Nästan alla, 96 procent av svenska folket, gillar jordgubbar. Varje år slår tidningarna upp stora artiklar om att det som såldes som svenska jordgubbar egentligen var polska eller att de egentligen kom från något annat land. Även om dessa inte handlas på någon råvarubörs oss veterligen, är det en mycket viktig råvara i Sverige.

I Sverige odlas jordgubbar på 2.700 hektar av drygt 600 företag. Vilket gör att Sverige är helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen.

Totalt skördas cirka 15.000.000 (femton miljoner) kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3 till 4 liter svenska jordgubbar per person och år.

I den undersökning som Bärfrämjandet gjorde i maj 2011 svarar 85 procent av konsumenterna att de vill veta i vilket land bären odlats. 57 procent anser att detta är mycket viktig information. Så många som 52 procent vill ha information om i vilken region bären odlats och 31 procent vill veta på vilken gård bären odlats.

Bakgrundsfakta

Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är ”bärets” gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött. Det finns också en vit variant av jordgubben, denna saknar det röda färgämnet och kan därför ätas av allergiker som inte tål de vanliga röda jordgubbarna.

Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (Fragaria chiloensis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (Fragaria virginiana), som senare korsades med europeiska parksmultron (Fragaria moschata). De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.

Kvinnor gillar svenska jordgubbar

Nästan alla, 96 procent av svenska folket, gillar jordgubbar. Och de flesta vill ha bra information om var de kommer ifrån. Det har YouGov kommit fram till i en undersökning de gjort på uppdrag av Bärfrämjandet & Svenskt Sigill.

Enligt undersökningen är det fler kvinnor än män som gillar jordgubbar och 84 procent av de tillfrågade tycker det är viktigt att det är svenska jordgubbar. Var fjärde låter bli att köpa om de inte kan få svenska jordgubbar. Av de tillfrågade svarade 39 procent att de vill veta vilken sort det är.

Populära

Exit mobile version