Nyheter
Storbritannien öppnar första kolgruvan på 30 år
Planerna på att bygga Storbritanniens första nya djupkolgruva på tre decennier godkändes nyligen, något som hotar att undergräva regeringens löfte om netto noll utsläpp av växthusgaser vid mitten av seklet.
West Cumbria Minings Woodhouse Colliery-projekt i nordvästra England har mött stort motstånd från miljögrupper som uppmanar regeringen att ingripa och blockera det. De hävdar att den nya kolgruvan kommer att släppa ut 8 miljoner ton koldioxid per år.
Den planerade gruvan förväntas producera så mycket som 3,1 miljoner ton metallurgiskt kol per år, främst under havsbotten. Bearbetat kol skulle sedan överföras med underjordisk transportör till tåg med hjälp av en ny lastanläggning och sidospår.
West Cumbria Mining planerar att påbörja produktionen i Woodhouse Colliery under andra halvan av 2021 och skapa 500 jobb. Gruvan planerades ursprungligen att drivas i 70 år, men West Cumbria Mining var tvungen att skicka in uppdaterade planer igen efter en rättslig granskning förra året. Enligt de godkända planerna stängs gruvan 2049, ett år innan landet måste ha nollutsläpp netto.
Utsläppsmålen ifrågasatta
De flesta i Storbritannien är skeptiska till att nollmålet kommer uppnås, enligt en undersökning utförd av tankesmedjan Bright Blue som publicerades på fredagen. Rapporten fann att 58 procent av allmänheten anser att det är osannolikt att målet kommer att uppnås till och med 2050.
Storbritannien kommer att vara värd för COP26-rundan av FN:s globala klimatförhandlingar i Glasgow, Skottland, i november 2021. Evenemanget anses vara de viktigaste klimatförhandlingarna sedan Parisavtalet 2015.
Englands sista djupkolgruva, Kellingley, stängdes 2015 och landets sista kolgruva stängde i år.