Nyheter
Stora guldflöden från London till Asien
När någon säljer guld, då köper någon lika mycket guld. Det är så självklart att det nästan blir korkat att skriva det. Men när vi översvämmas av nyheter och rapporter om att “alla” säljer guld, då får man nästan intrycket av att det guld som säljs försvinner ut i tomma intet. Därför tittar vi nu närmare på ett av de stora flödena som skett under första halvåret 2013, det från London.
Tiofaldigad export av guld
Financial Times har studerat exportdata från Eurostat, EUs enhet för statistik. De siffrorna visar att Storbritannien under årets första sex månader har exporterat 798 ton guld till Schweiz, att jämföra med 83 ton för samma period förra året. Exporten är värd 29 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 30 % av den årliga guldproduktionen i världen.
Matthew Turner, ädelmetallanalytiker på Macquarie, har följt utlödet av guld från ETF-fonder och konstaterar logiskt att om inte investerare vill ha guld, då måste det ta vägen någonstans. Och de som enligt honom är villiga att betala mer än andra för guld är kinesiska aktörer. Det har skett ett stort flöde av guld från de västerländska guldmarknaderna till guldmarnaderna i Asien.
Hur kommer Schweiz in i bilden
Hur kommer då Schweiz in i flödet av guld från London till Asien är en naturlig fråga. Schweiz är landet där flera av världens största guldraffinörer finns, så som Metalor, Pamp, Valcambi och Argor Heraeus. Där blir de större guldtackorna på 400 oz som föredras i London nedsmälta och omgjorda till mindre guldtackor som föredras i Asien. Enligt Financial Times jobbar nu guldraffinörerna i Schweiz tre- och fyrskift för att hålla igång produktionen dygnet runt.
Export i relation till lager
Även om enbart London under sex månader har exporterat 798 ton guld till Schweiz, motsvarande 30 % av den årliga världsproduktionen, så ska det tilläggas att lagren inte är tomma. Det finns, inklusive den brittiska centralbankens reserver, uppskattningsvis omkring 10.000 ton guld lagrade i Londons guldvalv.