Nyheter

Stigande priser på timmer ökar kostnaderna för nya bostäder

Publicerat

den

I veckan kunde vi ta del av information om att Södra höjer priserna på grantimmer. Samtidigt sänks priserna på bränsleved. Från Kanada kommer uppgifter om att de stigande priserna på timmer ökar kostnaderna för nya bostäder med mellan 8 000 och 10 000 USD per enfamiljshus.

Prislistan från analysföretaget Random Lengths visar at SPF (gran, tall, gran eller som det heter på engelska spruce, pine, fir) nått en rekordnivå på över 800 US dollar per tusen kvadratfot. Även för andra typer av byggprodukter noteras prisökningar.

Kostnader överförs till konsumenterna

Ökningen i efterfrågan kommer från ökat intresse för renoveringar av personer som arbetar hemifrån under pandemin, tillsammans med en stark bostadsmarknad i Kanada och USA som drivs av människors förnyade uppskattning av att ha sina egna hem och hjälpt av extremt låga räntor.

Försörjningen har under tiden sjunkit då flera fabriker i British Columbia stängdes under det senaste året på grund av brist på träfiber efter angrepp av en bergsnöskalbagge och skogsbränder. Dessa fabriker kommer troligen inte att öppna igen snart. Dessutom minskade många nordamerikanska fabriker produktionen tillfälligt tidigare i år på grund av COVID-19-pandemin.

Träproduktionen var cirka 1,6 miljarder kvadratfot lägre i april och maj jämfört med samma månader 2019, säger analytiker Paul Quinn från RBC Dominion Securities i en rapport. Det motsvarar att ta bort cirka 4,5 procent av den totala produktionen för 2019 i Nordamerika.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version