Följ oss

Nyheter

Spannmålspriserna har inte toppat ännu

Publicerat

den

Vare sig priserna på spannmål eller oljeväxter har nått sin topp ännu trots den rekordartade utvecklingen för priset på majs och sojabönor säger nederländska Rabobank. Banken prognostiserar vidare en explosiv situation för prisutvecklingen av sojamjöl. Priserna på spannmål och oljeväxter förväntas enligt Rabobank att stiga ytterligare när de fullständiga effekterna av den mest förödande torkan som de amerikanska jordbrukarna drabbats av på 56 år får fullt genomslag.

Under veckan nådde även terminskontraktet på sojabönor i Chicago en ny rekordnivå då denna gröda stängde över 17,7775 USD per bushel samtidig som priset på majs fortsätter att vara starkt och avslutade veckan på 8,1675 USD per bushel. Enligt råvaruföretaget Benson Quinn Commodities finns det förutsättningar för att priset på sojabönor kommer att passera 20 USD per bushel på grund av tekniska orsaker.

Många analytiker gör bedömningen att den pågående torkan och de efterföljande skördeförhållandena kan komma att bli lika svåra som under den förödande torkan 1988 vilket gör att de nu höjer prognoserna för spannmålspriserna under det kommande kvartalet.

Nervösa regeringar med djupa fickor

Enligt den prognosuppdatering som Rabobank har publicerat kommer majspriset att hålla sig över 7 USD per bushel en bit in på 2013, och banken väljer samtidigt att nedgradera prognoserna för den amerikanska majsskörden till 131 bushels per acre, vilket är 15 bushels lägre per acre än det amerikanska jordbruksverkets, USDAs, nuvarande prognos. Stämmer dessa siffrorna kommer USDA behöva minska sin prognos för den amerikanska majsskörden med 1,6 miljarder bushels vilket kommer att driva upp priset på majs och andra sädesslag ytterligare under kommande månader. Även exporten bedöms komma att driva upp priset eftersom efterfrågan på sädeslag drivs upp av nervösa regeringar i utvecklingsländerna.

Notabelt är att de öppna positionerna är lägre än tidigare år. Den 10 juli var detta 224.820 kontrakt vilket är under genomsnitt på 300.000 kontrakt under 2011, och långt under rekordet 458.457 kontrakt som nåddes i september 2010

Explosiv prissituation

För sojabönor finns en möjlighet att skörden kommer att kunna dra fördel av regn. Däremot är sannolikheten emellertid fortfarande hög för att den amerikanska skörden av denna råvara kommer att falla till sin lägsta nivå på nio år vilket gör att den kan komma att sjunka under 3 miljarder bushels. Sådana uppgifter kan komma att skicka signaler om betydligt högre priser till slutanvändarna av sojabönor, i alla fall under det kommande halvåret. Efter detta kommer de sydamerikanska skördarna att komma att fylla på lagren igen.

Det är emellertid priset på sojamjöl som varit i fokus under 2012 då detta under 2012 har stigit med närmare 80 procent, vilket gör detta till den råvara som utvecklats bäst under innevarande år. Data från den amerikanska marknaden visar att sojamjölskonsumtionen fortsätter att öka för tredje månaden i rad samtidigt som den utestående exportförsäljningen på 713.000 ton för 2012 till 2013 är den högsta sedan 2009 då torka slog ut de sydamerikanska skördarna.

Vete versus majs

Rabobank har även höjt sin prognos för priset på vete och förutser att Chicagopriset kommer att fortsätta att överstiga 8 USD per bushel en bra bit in på 2013 då de minskade skördarna av majs tvingar användarna att söka sig till andra sädesslag. Redan nu finns uppgifter om att mer än 450 miljoner bushels vete kommer att användas som djurfoder under den kommande tolvmånadersperioden, mer än dubbelt så högt som USDAs tidigare prognoser.

Även vetepriset i Paris förväntas vara fortsatt högt, sedan det inkommit uppgifter om att skördarna av Svarta Havsvetet bedöms komma in på 71 miljoner ton vilket gör att de europeiska skördarna kommer att svara för en betydligt större andel av den globala veteproduktionen än vad som tidigare har prognostiserats.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära