Nyheter
Sommarens elpriser blir nästan dubbelt så höga som förra året
Idag kommer elbolaget Bixia ut med sin sommarprognos där elpriserna i Norden förväntas hamna på i snitt 42 öre per kWh. Det är 40 procent högre än förra sommaren. Det beror på det torra vädret som reducerat vattenkraften, begränsningar i kärnkraften på grund av revisioner och stigande priser på kol och utsläppsrätter.
Samtidigt har högtrycket dominerat i Norden vilket gjort att vindkraften varit lägre än normalt, trots att antalet vindkraftverk har ökat.
– Men enligt de väderprognoser som finns tillgängliga nu ser det ut att bli ett omslag till ostadigare väder vilket också betyder att vindkraften kommer öka och pressa ner elpriset vindrika dagar, säger Matina Rosenberg.
Den sista kilowattimmen sätter priset
Den tidiga sommaren har redan lett till minskad elanvändning. Framåt kommer den dämpas ytterligare på grund av semestertider då flera företag minskar sin förbrukning. Dock kan elanvändningen öka riktigt varma dagar då användningen av komfortkyla ökar.
En annan faktor som håller uppe prisnivån under sommaren är ett betydligt högre pris på marginalkostnaden på kol. Stigande priser på kol men också utsläppsrätter är orsaken bakom det.
– Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset på el. El som är producerat med kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen, eftersom Finland och Danmark har kolkondens som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, säger Matina Rosenberg.