Nyheter

Sojabönspriset 2023 kan avgöras av Brasilien

Publicerat

den

Jordbruksråvaror som sojabönor har bevittnat en berg-och-dalbana med inflation och geopolitiska händelser som Rysslands invasion av Ukraina. I det nya året kommer priserna på sojabönor fortfarande att bero på dessa faktorer, men också produktionsaspekten i landet Brasilien.

Det verkar som att konsumenter kan få ett välbehövligt uppskov från stigande priser. När det gäller sojabönor kan Brasilien komma att öka sin produktion under 2023 vilket kommer att öka utbudet och därmed pressa priserna lägre.

”Brasiliens prognostiserade rekordproduktion av sojabönor kan pressa den globala tillgången på sojabönor till sin näst högsta nivå någonsin 2022/23, goda nyheter för länder som står inför snäva lager av andra jordbruksråvaror och historiskt höga livsmedelspriser” framgår det i den senaste Gro Intelligence-rapporten.

”Brasilien, världens största exportör av sojabönor, har för det mesta slutfört sin plantering av sojabönor. Gynnsamt tidigt väder och utökad areal pekar på en ökning av produktionen med 22 procent jämfört med förra året, enligt Brasiliens CONAB” tillade rapporten.

Brasiliens produktionsschema skulle ha en djupgående effekt på sojabönodlingen i USA. Det, tillsammans med Kinas återöppning mitt i en ökning av covid-19-fall, skulle kunna mildra den uppdämda efterfrågan från världens näst största ekonomi.

”Ett sådant produktionshopp skulle få konsekvenser för oljefröpriserna över hela världen och kan påverka vad amerikanska bönder planterar för säsongen 2023”, står det i rapporten. ”Brasilien och USA tävlar om att tillfredsställa Kinas betydande efterfrågan på import av sojabönor, som har stigit tiofaldigt sedan 2000 till rekordnivåer”

Populära

Exit mobile version