Nyheter

Socker, är det en ny trend som vi ser framför oss?

Publicerat

den

Jämfört med andra så kallade mjuka råvaror har priset på socker hållit uppe ganska väl i år. Ser vi på de senaste åren har priset pendlat runt relativt höga tjugofem amerikanska cent per pund. Senaste veckorna har dock priset fallit. Är detta början på en ny trend eller ska priset tillbaka till tjugofem cent?

Det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, publicerar uppskattningar på den globala balansräkningen för socker. Nivån på lagren vid skördeårets utgång har hållit sig runt trettio miljoner ton de senaste säsongerna vilket är historiskt ganska lågt. Dock fångar inte den absoluta nivån på lagret att den totala produktionen trendar uppåt. Ett mer relevant mått är kvoten mellan utgående lager och produktion. I diagrammet återfinns denna med USDAs siffror och vi noterar att kvoten är på lägstanivåerna för de senaste femtio åren. Detta talar inte för att sockerbristen ännu är löst och vi kanske inte borde förvänta något brant prisfall – ännu åtminstone?

Den senaste tiden har det dock kommit rapporter om att Indien som avvaktat med att sälja sitt överskott från förra året nu ökar exportkvoterna. Brasiliens skörd ser bra ut och den kommer till marknaden under sommaren. Det finns alltså allt fler tecken på en kraftigare utbudsreaktion på de historiskt höga priserna. Att detta sker efter ett par år med höga priser är typiskt för jordbruksråvaror.

En potentiell motkraft vore ökad användning av socker till etanolproduktion. Redan idag används mycket sockerrör i Brasilien till etanolproduktion. Att gå omvägen över socker är dock inte självklart en lönsam affär. I diagrammet finns en uppskattning av marginalen för etanolproduktion direkt från socker. Som vi ser har socker inte varit intressant för etanolproduktion sedan 2008 utan istället har majs varit prissättare av etanol. För att sockeretanol ska bli intressant igen behövs alltså så gott som en halvering av sockerpriserna.

Som råvaruinvesterare studerar vi förstås terminsstrukturen på socker. Vi observerar att socker i stort sett legat i backwardation de senaste tre åren. Nu verkar dock terminsstrukturen svänga in i contango. Tillsammans med resonemangen ovan verkar riskerna med en lång position i socker alltså öka. Eventuellt kanske potential med en kort position är större!

[hr]

Om skribenten

Anders Blomqvist arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, del som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund och dels med tillgångsallokering och portföljoptimering. Han är också ansvarig för derivathandeln i Ålandsbanken Defined Risk, se www.alphamanco.lu. Anders erhöll sin PhD i Optimization and Systems Theory från matematiska institutionen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm 2005.

1 kommentar

  1. Torbjörn I

    20 april, 2012 vid 09:25

    Ser att Ni har attraherat ännu en professionell råvaruhandlare till den här sidan. Kommer Anders att fortsätta skriva här? Har ni planer på att ge plats åt andra råvaruproffs och publicera deras texter?

    • Redaktionen

      21 april, 2012 vid 19:08

      Vi är väldigt glada att Anders Blomqvist har valt att skriva artiklar för Råvarumarknaden.se. Vi räknar med att du kan se fram emot fler artiklar från honom.

      Vi är alltid intresserade av att prata med skribenter som är kunniga inom råvaror och commodities, både för enstaka artiklar och mer återkommande alster.

  2. Aktiv Börshandel

    20 april, 2012 vid 13:44

    Bra artikel.

    Ur ett retailperspektiv kan man fundera över om GI och LCHF hystering får någon effekt på framtida sockerpriser?

    / John Lönnqvist

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version