Analys

SHB Veckans Jordbrukskommentar – 28 januari 2016

Publicerat

den

Vete

Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har nu åter fallit tillbaka. Som vanligt när Ryssland nämner eventuella förändringar i exportskatt på spannmål så blir marknaden snabbt nervös och handlar upp priset. Vad Ryssland vill åstadkomma är dock att dämpa inhemska priser på foderspannmål som på grund av en svag rubel är nära rekordhöga nivåer, detta genom att höja exportskatt på majs och korn – inte för vete som de faktiskt talar om att sänka eller helt ta bort exportskatten för. Ej att förglömma är att rysk exportvolym för majs och korn är väldigt liten i förhållande till exportvolym vete. Med en svag rubel och väldigt mycket vete kvar att exportera, klart mer än föregående säsong, kommer Ryssland fortsatt stå sig väldigt väl i konkurrensen och vi ser effekterna av eventuella förändringar i exportskatter endast som en inhemsk fördelningspolitisk fråga utan större effekt på omvärlden.

Vädermässigt inte mycket att rapportera om för vetet. Europa är ovanligt varmt för säsongen, så även stora delar av USA:s veteregioner. Inte heller i Ryssland och Ukraina finns väderproblem att tala om och tiden för eventuella vinter- och väderrelaterade bakslag blir allt kortare. Generellt sett ser höstgrödorna för skörd 2016 bättre ut globalt än på flera år.

Fortfarande väldigt gott om vete och relativt låg efterfrågan gör att det är svårt att se varför vetepriserna ska vända uppåt. Inte mycket kan överraska för gammal skörd men då konkurrensen knappast ser ut att avta under våren är det ändå lättare att se att priset faller ytterligare något snarare än stiger. För ny skörd som vanligt mest fokus på kommande väderutveckling, där vi inte ser några hot för tillfället. En enkel jämförelse med terminspriser vid förfall innan årsskiftet gör det lätt att tro att fallhöjden, utan större väderproblem under året, fortfarande är relativt stor tills tid för skörd 2016. Lägg därtill flertalet bankers (Handelsbanken EUR/SEK 8,50 Q4-16) prognos om en förstärkt svensk krona (vilket påverkar svenska inhemska vetepriser negativt). Vete på termin MATIF december 2016 går nu att sälja för omkring EUR 179 (SEK 1.665) per ton ton). För er som vill prissäkra er skörd men inte låsa priset med terminer, för att kunna ta del av en eventuell prisuppgång, erbjuder vi även optionshandel – hör gärna av er om det är av intresse.

Raps

Rapspriserna i Paris har inte rört sig mycket under den gångna veckan, i en handel med få nyheter att rapportera om. Vädermässigt inte mycket att oroa sig över, som nämnts ovan är det ovanligt varmt för säsongen i Europa och så även i Ryssland och Ukraina. Svårt att se varför rapspriset ska vända uppåt utan stöd från andra oljeväxter. Raps november 2016 handlas nu kring EUR 358 (SEK 3.320) per ton.

Majs

Majspriserna i Chicago handlas nästan på oförändrad nivå sedan veckans start, utan större nyheter att rapportera om. Inhemsk efterfrågan i USA är relativt låg och inte heller på exportmarknaden är aktiviteten särskilt hög. I Sydamerika talas det om torrt väder i vissa områden i Argentina – oron är dock klart begränsad och än så länge uppges grödorna vara i klart gott skick. En eventuell höjning av rysk exportskatt på majs och korn, i syfte att dämpa höga inhemska priser, bör inte få någon större påverkan på världsmarknaden då Ryssland inte är en stor foderspannmålsexportör, vilket t.ex. Ukraina är. Det kommer nog krävas ett större väderproblem för att få majsen att börja stiga nämnvärt i pris – något sådant går inte att se för tillfället, som vanligt under denna tid på året.

Sojabönor

Priserna i Chicago på sojabönor handlas på nära oförändrad nivå sedan förra veckan. I Argentina uppges fälten ha blivit lite väl torra i en del områden som följd av varmt väder, oron är dock klart begränsad och grödorna är i ett gott skick. Skörden i Brasilien går snabbt framåt och avkastningsnivån uppges vara hög och i en del områden även rekordhög. Kinas efterfrågan väntas falla något i samband med semestertid och deras efterfrågan riktas än mer mot Brasilien (ej positivt för CBOT soja), delvis som följd av fortsatt väldigt svag brasiliansk valuta – det i kombination med rapporter om rekordhög avkastning i Brasilien gör det väldigt svårt att se varför sojapriser i Chicago ska vända uppåt.

[box]SHB Jordbrukskommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version