Analys

SHB Trading Case – Guld

Published

on

USA:s penningpolitik har varit helt avgörande för guldets utveckling de senaste åren. Först steg guldet kraftigt när Fed gasade på med QE stimulanser i tre omgångar. När sedan Fed bytte fot våren 2013 och började tala för minskade stimulanser (tapering) föll guldet med över 20 %. Ikväll håller Fed presskonferens efter sitt räntemöte och vi tror att risk/reward för att satsa på att Fed tar krafttag är goda. Vi tror därför på ett kortsiktigt fallande guldpris.

USA står starkt

De ekonomiska förutsättningarna i USA är gynnsamma. Företagen är konkurrenskraftiga och exporten kommer troligen fortsätta att vara en faktor som bidrar till en positiv utveckling av investeringar och sysselsättning. Återhämtningen på bostadsmarknaden är stabil och stigande bostadspriser innebär att allt fler hushåll kommer ur den tidigare så förlamande skuldfällan. De offentliga finanserna har förbättrats radikalt vilket innebär att finanspolitiken inte längre behöver vara så restriktiv.

Fed skärper tonen ikväll

Eftersom arbetslösheten är på väg mot normala nivåer tror vi på en första höjning av styrräntan redan före årsskiftet medan marknaden prissätter första höjningen i mitten av 2015. Detta innebär att Fed troligen ökar takten i nedskalningen av QE, från nuvarande 10 miljarder per möte till 15 för att därmed vara klara i slutet av sommaren. Med vårt scenario kommer första räntehöjningen redan i december. Det är alltså enbart en tidsfråga före Fed blir mer ”hökig” i våra ögon, och Fed bör överraska redan ikväll.

Guld är rätt kort att spela Fed

Guld har traditionellt varit en tillgång som attraherat i miljö med risk för inflation. Så var fallet under hela fasen av expansiv penningpolitik efter finanskrisen. När du temat vänder mot kontraktiv penningpolitik ska guldet stå som förlorare.

Nedan visas alternativ för att ta del av vår syn.

Guldet föll kraftigt när Fed började ”tapering”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version