Analys
SHB Råvarukommentar 4 november 2016
Metallvecka i London
Under veckan har vi varit på den årliga sammankomsten för basmetaller i London, LME Week. Intrycket var helt klart positivt, annat var heller inte att vänta efter att zink stigit med 52%, nickel med 18%, aluminium med 14% och den enda eftersläparen är koppar med en uppgång på 4% så här långt under året. Vi noterade tidigt att det var en tydlig skillnad mellan fysiska metallhandlare och de finansiella aktörerna. Den fysiska marknaden upplever stark efterfrågan och ser få problem på himlen för närvarande. Den finansiella marknaden pekade på att efterfrågan kommer från de penningpolitiska stimulanser Kina vidtagit under 2015 och de finanspolitiska stimulanser som pågått under 2015 och 2016.
Nickel är den metall som anses ha bäst förutsättningar att klättra vidare. De senaste buden kring utvecklingen på Filippinerna och i Indonesien verkar inte ha påverkat sinnestämningen nämnvärt. Världens två största länder kommer fortsätta producera på låga nivåer under 2017 och det ska driva priset vidare. Årets raket, zink väntas också stiga ytterligare när det andra året med underskott i marknadsbalansen tar vid. Zinkpriserna väntas av många ligga i en stigande trend fram till 2019 före nya gruvor startar upp och balanserar marknaden. Åt det mer negativa hållet väntas koppar och aluminium ligga. Koppar tyngs av att nya gruvor startas upp och trots årets kinesiska stimulanser har koppar knappt stigit i pris. Aluminium har fått stöd av de skenande kolpriserna efter att Kinas planerade nedstängning av olönsamma kolgruvor gått överstyr och drivit upp kolpriserna med 100%. Kinas ledare har nu börja mjuka upp policyn och kolpriserna kommer säkerligen ner igen, även om vi tror att det dröjer till efter vintern. Då lär också aluminiumpriserna falla tillbaka.
Av de orosmoment som tyngde stämningen på förra årets konferens, Feds kommande räntehöjning och risken för en hårdlandning i Kina märktes nu inte mycket. Fed har effektivt övertygat marknaden om att USA:s räntor kommer stiga långsamt och Kina har, minst lika effektivt övertygat världen om att landet stimulerar ekonomin när tillväxten avtar för mycket.
Svagare olja
Under veckan har oljepriset fallit tillbaka varje dag och sammanlagt med över 8% de senaste fem handelsdagarna. Luften har gått ur marknadens förtroende för OPEC:s möjlighet att genomföra en produktionssänkning sedan Irak valde att gå ur avtalet förra veckan. Som lök på laxen visade dessutom USA:s veckovisa lagerdata på en rekordstor lageruppbyggnad förra veckan. Efter att Irak backade ur tror vi nu att sannolikheten för ett avtal i Wien den 30/11 är 40%, mot tidigare 60%, och att priset kommer falla till omkring USD 40 utan ett starkt intryck från OPEC vid det officiell mötet. Om OPEC nu överraskar med en plan för hur de ska genomföra sänkningen tror vi potentialen är omkring USD 50.
Elmarknaden mot vinterkyla
Veckan har medfört betydligt kallare väder med ett fall från medeltemperatur i landet omkring 6 grader till omkring 0-strecket från torsdag vilket ökat elkonsumtionen. Priserna började starkt men föll tillbaka på ökad vindkraftsproduktion och steg sedan igen när kylan kom och vinden avtog.
Vatten- och snöbalansen i Norge och Sverige ligger efter v.43 på en energinivå på 84,7 TWh, vilket är 20,6 TWh under den normala nivån. Vi går nu in i vinterperioden (mitten av november till mars) med ett energiunderskott i Norge och Sverige kring 20-25 TWh beroende på väderutvecklingen framåt. Framöver är det låg sannolikhet att få en förbättring av nivån i vattenmagasinen eftersom huvuddelen av nederbördsenergin som nu kommer lägger sig som snö. Det blir därmed ett temperaturspel hur elpriserna ska utveckla sig men alla förutsättningar finns för mycket högre elpriser den här vintern.
[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.