Analys
SHB Råvarukommentar 25 november 2016
Råvarurallyt fortsätter
OPEC i fokus
Spänningen stiger för varje dag inför nästa veckas OPEC-möte i Wien. I början av veckan handlades oljan upp med 5% när sannolikheten ökade för att det ska komma ut ett avtal ur mötet. Irak har gjort en kovändning med beskedet att delta i en OPEC-sänkning men det fick inget större genomslag i marknaden. OPEC håller frukostmöte med icke OPEC medlemmar före mötet i Wien och ska ha efterfrågat icke OPEC-länder att sänka med 500 kbpd, enligt Rysslands oljeminister Novak, som verkar vara talesperson för de länder som inte är medlemmar men deltar i diskussionen.
På pappret ser förutsättningarna för ett avtal om att sänka produktionen svaga ut sedan flera medlemmar sagt att de inte kan delta i ett avtal och Nigeria, Libyen och Iran står inför att öka produktionen. Vi argumenterar dock för att oljepriset kommer stiga efter mötet på onsdag. Inte för att förutsättningarna är lovande, de är snarare svaga, speciellt på 6 månader sikt. Istället tror vi på ett avtal av det enkla skälet att Saudiarabien verkligen har gått in för att sy ihop en deal. Kungadömet är OPEC:s faktiska ledare och har allt sedan det informella mötet i Algers i slutet av september pratat för att OPEC ska sänka produktionen för att stabilisera marknaden under 2017.
Bloombergs enkät bland 20 analytiker visar att förväntansbilden är jämt spridd över de tre mest sannolika scenario som kan bli mötets resultat:
- inget avtal -30%
- gemensamt produktionsmål för gruppens 14 medlemmar-35%
- produktionskvot för varje enskilt medlemsland -35%
Spännande vecka som börjar och på onsdag får vi svaret.
Basmetaller går på Trump
Koppar och zink har haft en ny stark vecka där zink nu handlas på högsta sedan 2008 på temat om stigande global industriproduktion och investeringar i infrastruktur. Dr Koppar, som brukar ses som en indikator för global ekonomi har verkligen lyft och ser ut att gå mot den bästa månaden på mer än tio år. USA har visat bra makrodata under veckan och Kinas infrastrukturella investeringar ser ut att vara en bra bit in i 2017 nu från att tidigare väntats dämpas redan vid årsskiftet. Aluminiumpriset har stigit 3,5% vilket är mindre än koppar och zink efter att den viktigaste drivkraften, kinesiska kolpriser har börjat gå sidledes sedan Kina börjat öka kolproduktionen igen. Fortfarande en stark miljö för aluminium, men när kolpriserna faller tillbaka tror vi obönhörligen att aluminium kommer dras med. Just nu ser dock kolpriser ut att kunna hålla över vinterhalvåret, även om de inte fortsätter klättra uppåt.
Elpriset planar ut
Denna vecka har elpriset handlats i princip oförändrat efter förra veckans ras. Det mildare vädret som drog in över hela landet tillsammans med ökad nederbörd fick elpriset på ordentligt fall. Nu är det scenariot prisat och förutsättningarna ser bättre ut framöver.
Guldras
Guld går mot sin sämsta månad sedan 2013 i kontrast mot den Trump hedge som guld skulle vara inför valet enligt konsensus. Guldet handlas nu till lägsta på nio månader när USD steg på bra USA data och Feds protokoll släpptes från mötet den 1-2 november. Mötet hade en uttalad räntehöjning ”relativt snart”. Decemberhöjningen var inte skriven i sten men är på väg mot det och det pressar guldet.
[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.