Analys

SHB Råvarubrevet 7 oktober 2011

Publicerat

den

Veckan har inte bjudit på några större överraskningar annat än att oljemarknaden handlades upp 2.9 procent vilket bidrog till att vårt Råvaruindex steg med någon halv procentenhet. Fortsatt oro för kreditåtstramning och spridningseffekterna av den europeiska skuldkrisen gör att marknaden pendlar mellan hopp och förtvivlan och vi har redan vant oss vid dessa kraftiga kursrörelser. I takt med att den fysiska marknaden dessutom går mot fler indexerade kontrakt och väljer att hålla mindre lager förväntar vi oss att volatiliteten på många råvaror kommer att bestå och i vissa fall t.o.m. öka ytterligare. Volatilitet är lite av en ond cirkel och precis som vid förra finanskrisen är det en förväntan och acceptans av stora kursrörelser som går igen. Idag är allt volatilt; aktier, räntor, råvaror, krediter, realekonomiska data, lagernivåer och konjunkturcykler.

Spekulanten pekas ofta ut som boven i dramat men det är tyvärr en missvisande bild. Vi är fortfarande av den tron att fundamentala förändringar skapar trender och att investerarflöden ibland förstärker dessa om än mycket tillfälligt. Investerarflöden i sig skapar inga trender och vid passande prisnivåer kommer fysiska aktörer alltid att agera. Det talas ofta om reglering av marknader för att minska spekulation vilket tyvärr inte är en lösning. Reglering kan som bäst inte göra någonting och som värst vara kontraproduktivt. Banker får i dagsläget mindre mandat för att hjälpa kunder vilket ökar vårt beroende av investerarkollektivet och spekulanten som smörjmedel för att skapa förutsättningar för marknaden att avsätta risk.

Vi var på den årliga London Metal Week i början av veckan och förväntansbilden på kort sikt var i år något mer dyster. Kinas import har planat ut och det finns väl ingen som direkt tror att man kan upprätthålla samma importsiffror och kapacitetsutnyttjande som vid förra finansoron där Kina genom stimulansåtgärder accelererade sina infrastrukturella investeringar samtidig som man höll tillbaka inflationen. Inflationen i Kina var då ca -2 procent och idag närmare 6 procent, exkluderar man matpriser är den idag kring 3 procent. Vi tror att så länge matpriserna är så pass starkt bidragande till inflationen kommer Kina inte att vidta några stimulansåtgärder i större utsträckning. Kina konsumerar närmare 40 procent av alla basmetaller (något mer för vissa och något mindre för andra). Svårigheten att få lån tvingar därför många bolag att minska sina lager för att frigöra rörelsekapital så kreditåtstramningarna är något oroväckande om man ser till metallerna på kort sikt. Marknaden har de senaste veckorna skruvat ned förväntansbilden rejält varför det kanske är mer intressant att titta på utbudet.

Höga produktionskostnader ger stöd åt prisbilden och bolagen är idag, både genom konsolidering och förbättrad skuldsituation, bättre rustade för att styra produktionen efter efterfrågan och hålla tillbaka kapacitet för att försvara prisbilden. ArcelorMittal har exempelvis redan dragit ner kapacitet i Europa och flera Kinesiska aluminiumproducenter med marginalkostnadsproduktion kring 2,400 dollar har också stängt ned kapacitet. Kina är inte längre ett lågkostnadsland vad gäller energi och nuvarande energipriser ger och kommer att ge stöd. Aluminium lyftes för övrigt fram som en framtidsmetall vilken underpresterat på grund av överskott och kontinuerligt höga lager men på sikt en god tillväxt i efterfrågan som ett resultat av nya användningsområden inom förpackning och ett substitut till Koppar.

Asienkrisen 1998 och finanskrisen 2008 innebar att stora bolag drog i handbromsen för en rad nya kapacitetsprojekt vilket fått stora konsekvenser för råvarubalansen och prisutvecklingen. Det är problemområde som knappast lär förbättras i nuvarande klimat. Ser man till utbyggnad av ny kapacitet kommer en stor del av denna ske i Sydamerika, på basmetaller ca 43 procent, där det krävs enorma investeringar i infrastruktur. Utbudssidan dras med förseningar och de flesta projektplaner vi ser är överoptimistiska vilket gör att vår långsiktiga syn på råvarupriser inte förändrats. Vi ser snarare att flertalet ser detta som ett tillfälle att komma åt metaller på förhållandevis bra nivåer.

Ser vi till veckan som kommer sparkar Alcoa igång rapportsäsongen nu på tisdag vilket ska bli intressant. Det brukar kunna ge lite rörelser på metallerna. På elmarknaden förväntas nederbörden fortsätta och prognoserna ligger vid skrivandets stund närmare 4 TWh över normalen vilket skulle förbättra energibalansen till +8.2 TWh och sätta ytterligare press på kvartalskontraktet. Vi har även varit nere på spannmålsmässan i Rotterdam i veckan där det allmänna intrycket var en återhämtning på sojabönor och raps samtidigt som vete kändes något övervärderat. För första gången sedan februari var oljan nere under 100 dollar men steg sedan på positiv marknadsdata och fallande lagersiffror. Libyens National Oil Corporation (NOC) meddelade att man inom två veckor startar ytterligare två fält på sammanlagt 450,000 fat vilket skulle lyfta produktionen från dagens nivå om 300,000 till 700,000 fat innan årsskiftet. Utvecklingen kring kapaciteten lär komma slå på priset.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

 

SHB

Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Finansiellt instruments historiska avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version