Analys

SHB Råvarubrevet 30 november 2012

Publicerat

den

Råvaror allmänt

Fiscal cliff fortsätter att spöka

Oron för fiscal cliff i USA tynger råvarumarknaden överlag och oljemarknaden i synnerhet (USA står för lite drygt en fjärdedel av den globala oljekonsumtionen). Detta är dock inget nytt, USA har ett budgetunderskott på 9 % av BNP och en statsskuld på närmare 110 % av BNP, så oron kommer att bestå under en lång tid. På kort sikt är det dock intressant att se om man kan nå en överrenskommelse, annars väntar åtstramningar på uppemot 600 miljarder dollar enligt de värsta pessimisterna (detta skulle motsvara 4 % av BNP vilket med största sannolikhet kastar USA tillbaka i recession vilket är allvarligt för den globala ekonomin).

Vi tror dock inte att det blir så illa (den politiska oförmågan att komma överens har tidigare skapat problem ex Standard & Poor´s nedgradering etc) så även om det innebär åtstramningar räknar vi att de blir mindre och att man kan hantera det. Inget nytt konkret och långsiktigt vad gäller Europas skuldkris gör att Kina återigen hamnar i fokus där penning och finanspolitik stödjer våra tillväxtförväntningar de kommande månaderna. Positiv dataskörd signalerar att den inhemska tillverkningsindustrin bottnar ut och indikativa PMI siffror kommer in på 13-månaders högsta nivå vilket ger stöd åt råvaror och metaller i synnerhet.

Basmetaller

Inga extrema prisrallyn i sikte

För basmetaller överlag så har produktionen kommit ikapp efter år av svag balans, detta var det allmänna intrycket från årets LME vecka under oktober vilket gör att vi inte förväntar oss några extrema prisrallyn på någon metall. Driftsättningen av nya gruvor är en stor utmaning för att möta en växande efterfrågan på lite längre sikt men på kort sikt ser balansen god ut. Utvecklingen i Kina gör dock att vi är positiva till basmetaller just nu. Flertalet har passat på att beta av lager (på stål och stålråvaror i synnerhet) som man nu försöker bygga upp igen vilket innebär orderingångar.

Ser vi till nickel skjuts flertalet investeringar på framtiden men vi räknar med en fortsatt produktionsökning om ca 5 % vilket gör att det inte finns utrymme för ett rally, speciellt inte när den globala rostfria sektorn är under fortsatt press. Vi räknar dock fortsatt med att nickelmarknaden är volatil, inte lika volatil som mellan 2007 och 2009 (när nickel föll från 50,000 dollar till under 10,000 dollar), där nivåer på 16,000 fungerar som stöd eftersom vi räknar med ett visst produktionsbortfall givet höga energi och lönekostnader. Våra prognoser ligger oförändrat på 17,500 USD för 2013 och 2014 för att sedan gå mot 18,000 USD vilket innebär en svag uppgång från dagens nivåer om 16,900 dollar.

Under oktober har basmetallerna haft ett kraftigt ras, efter den kraftiga uppgången i september. Finansmarknaden hade handlat in för mycket på för kort tid. Däremot ser Kinadata allt bättre ut nu. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Volatila priser för de ädla metallerna

Ädelmetallerna har haft en stökig vecka där nyheter kring fiscal cliff har skickat priset både upp och ner. Guldet handlas i skrivande stund till 1730 USD/uns vilket är 1,3% lägre än förra fredagens stängning. Platinum och silver, som precis som guldet handlades ned kraftigt under onsdagen, stänger veckan i princip oförändrad. Palladium är veckans vinnare med en uppgång på 3,46%.

Guldet har ”stått och stampat” ett tag nu, även om det stigit med fem procent sedan senaste botten i början av november. Samtidigt är vi 150 dollar ifrån all-time-high på 1 900 per uns, noterat i september förra året. Vi anser att trots de höga nivåerna så är guldet köpvärt, åtminstone på kort sikt. Den viktigaste drivkraften är den stimulanspolitik som drivs just nu av världens centralbanker. Den gynnar guldet på två sätt, dels leder de exceptionellt låga räntorna till att man inte behöver avstå räntan för att äga guld. Men dessutom börjar alltfler nu undra om inte all denna stimulans till slut skapar inflation. Och just inflationsförväntan – inte inflationen själv – tror vi kan vara nog för att skicka guldet till nya rekordpriser ganska snart. Guldets stabilitet i orostider brukar vara det starkaste skälet till att äga guld, men inflationsskyddet kan visa sig vara en minst lika stark anledning att ha lite guld som komplement i sparportföljen.

Vi är fortsatt positiva till ädelmetaller med den främsta anledningen att vi tror på fortsatt mjuk penningpolitik från FED och att central bankernas stimulanser forstätter att ge stöd. Vi tror på: ADELMET H

Energi

Fortsatt riskpremie för oljan

Riskpremien på oljan har minskat något efter vapenstilleståndet i Gaza förra veckan men vi förväntar oss en fortsatt premie för den politiska oron som kan komma att påverka oljeleveranser från regionen. Något som också ger stöd är amerikansk lagerdata (senast 0,7 miljoner fat lägre än väntat). Även om råoljelagren är över normalen för perioden ser det betydligt värre ut på destillat och uppvärmningsolja i synnerhet, speciellt eftersom vi nu går mot en period av hög förbrukning i Nordöstra USA. Oljan handlas nu i nivå med bankens prognos på 110 dollar för 2013 (114 dollar för 2014).

Ny kapacitet har kommit till tack vare den höga prisnivån (speciellt skifferoljan från Bakken och Ford Eagle i Nordamerika har överraskat, dock är volymerna för små för att tala om att de enskilt kan lyfta fram USA till ett oljeoberoende år 2030) men mycket av kapaciteten är på betydligt högre kostnadsnivå vilket ger stöd åt nuvarande prisintervall (skifferoljan ligger på strax under 90 dollar och framöver bör man anta denna nivå eftersom borrning sker horisontellt med ökat fokus på miljövänlig process) runt 100 dollar om priset skulle börja falla tillbaka. Vidare behöver Saudi ett pris på närmare 100 dollar för att balansera sin budget vilket också minskar sannolikheten för något kraftigt fall under 100.

Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. Vi ser även att förutsättningarna för fortsatt lågt elpris kvarstår. Vi håller en neutral syn på energisektorn.

Livsmedel

Följ sojabönor – följ väderprognoser

För sojabönor kommer det sydamerikanska vädret kommer att hamna i fokus den närmsta tiden. Precis som för majsen är förhoppningarna höga och eventuella bakslag kan få stora effekter på prisnivån, efter dåliga skördar i främst USA förlitar sig marknaden på att Sydamerika ska leverera. Fokus är därmed på vädret fram till januari och februari (Argentina störst på majs och Brasilien på sojabönor om man ska följa vädret lokalt). Stöd till prisnivån ges även från stark kinesisk efterfrågan som fortsätter köpa stora mängder (köper ca 1/5 av globala som är 250 miljoner ton).

När Kina inte kan få sojabönor från USA riktas fokus mot Sydamerika. Inga stora variationer vad gäller kinesiska importsiffror där nivån är fortsatt hög. Förväntat utgående lager i förhållande till konsumtion är tajtare på sojabönor än på både majs och vete – får man då en dålig väderutveckling i Sydamerika bör sojabönorna öka mest i pris. Därför kan det vara intressant ur ett spread-perspektiv att förslagsvis sälja majs och köpa sojabönor. Kopplingen till energimarknaden på lite längre sikt är också intressant eftersom närmare 1/3 av världens socker, 10-15 % av vegetabiliska oljor och 10-15 av spannmålet förväntas användas till bränslen om 10 år!

Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version