Analys

SHB Råvarubrevet 23 september 2011

Publicerat

den

Det har återigen varit en turbulent vecka med kraftiga fall på såväl aktie- som råvarumarknaderna efter förnyad oro kring den ekonomiska tillväxten. Vårt Råvaruindex är nu ned (-0.5 procent) för första gången i år. Federal Reserves beskrivning av läget som ”signifikanta nedåtrisker mot de ekonomiska utsikterna” tillsammans med svaghetstecken i preliminära inköpsindex från både Kina och Euroområdet har pressat framför allt de konjunkturkänsliga råvarorna som olja och basmetaller. Procentuellt sett har nedgången på olja, ca 7 procent, inte varit lika stor som på basmetallerna där bla nickel och koppar fallit med hela 15 procent. Det är helt riskaptiten som styr prisutvecklingen. Osäkerheten har bitit sig fast och vi räknar med fortsatt kraftiga kursrörelser där förhoppningarna i allt större utsträckning ställs till bolagen och verkliga förbrukningssiffror. Marknaden handlas mot slutet av veckan kvar på låga nivåer utan någon egentligen rekyl. Att marknaderna faller trots G20 uttalanden tyder på att det underliggande är mycket svagt och det känns som om en eventuell rekyl kan komma att dröja, speciellt eftersom även dollarn stärkts och verkar negativt för prisbilden. På måndag kommer dessutom viktig europeisk statistik när det tyska Ifo-institutet presenterar sina siffror över stämningsläget i ekonomin vilket med största sannolikhet kommer att påverka råvarumarknaderna endera hållet. Intressant att se om IMF mötet i helgen kan ge något stöd.

Vid China Metal Forum som hölls i veckan gav kinesiska analyshuset Antaike sin syn på metallmarknaden och de ser för närvarande ingen direkt försvagning i Kinesiska förbrukningssiffror. Inte heller några tecken på överkapacitet inom stålindustrin där man för närvarande har ett rekordhögt kapacitetsutnyttjande om närmare 715 miljoner ton årlig produktion. De visade också en ganska intressant bild över korrelationen mellan Kina och övriga världen där Kina i ganska liten grad påverkas av den globala utvecklingen, se nedan.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

 

Olja

Brentoljan har fallit med närmare 7 procent under veckan till lite drygt 105 dollar per fat. Det är den lägsta nivån sedan början av augusti. Lagernivåerna kom in långt under förväntan, råoljelagren föll hela 7.3 miljoner fat mot 0.3 miljoner fat väntat, och har därmed fallit 18 miljoner fat de senaste tre veckorna, se nedan. Denna veckans siffra kan delvis förklaras av ett högre kapacitetsutnyttjande, 86.3procent mot 84.7 procent förra veckan. Samtidigt var importen något lägre, 8.35 miljoner fat/dag mot tidigare 8.54 miljoner fat/dag.

Guld

Guldet har fallit närmare 7 procent under veckan vilken är den största rörelsen sedan 20008. Guldet handlas under 1700 dollar mot slutet av veckan vilket är den lägsta nivån på över 6 veckor. VI varnade förra veckan för fallande pris på guld eftersom marknaden blivit ordentligt utsträckt på uppsidan under augusti och september. Det som dessutom hänt denna vecka är att guldet dragits med ned i det allmänna råvaruraset eftersom man också sålt guld för att täcka förluster på andra tillgångar. Vi anser fortfarande att guld har en given plats i den långsiktiga sparportföljen, men just nu är det svårt att motivera Guld som tillflyktsort eftersom vi är inne i en djup korrigering. Vi tror därför att hösten kommer att bjuda på bättre tillfällen att komma in i marknaden.

El

Inga större rörelser på elmarknaden under veckan där första kvartalet stärktes med strax över en procent. Samtidigt som fallet på fossila bränslen tynger sentimentet verkade väderomslaget mot en något torrare period för uppsidan. Det är fortsatt rejält blött under inledningen av nästa vecka men sen ser det ut som vi får en högtrycksetablering. Det finns dock risk för att högtrycket viker söderut och lågtrycken får fäste igen vilket bör fortsätta att pressa marknaden. Vidare har vi också fortsatt låga spotpriser i Norden så sentimentet känns svagt om något.

Vete

Terminspriser på vete har backat under den gångna veckan, påverkat framförallt av en bred nedgång på de finansiella marknaderna. Fortsatt låg efterfrågan på amerikanskt vete har även det fortsatt att pressa ned priserna. Egypten köpte i veckan 240.000 ton vete från Ryssland, vilket ytterligare bekräftade Rysslands dominans på exportmarknaden. Ryska priserna är fortfarande klart lägre än både franska och amerikanska, konkurrensen väntas dessutom öka från Ukraina, Kazakstan och till viss del även Indien och Pakistan. Vädret utvecklas väl i Australien och en liten mängd har lindrat torkan i Argentina – men mer regn behövs. Kazakstan har varit blött för skörd men torrare väder väntas. Det är fortfarande för torrt för sådd av höstvete i stora delar av USA, med endast väldigt begränsad nederbörd. Torrt väder hämmar höstsådden även i Ukraina, väderprognoser lovar ingen större förändring under de närmaste två veckorna. Fokus under veckan har dock inte varit på fundamentala faktorer.

Majs

Majsen har tappat kraftigt i pris under veckan, till stor del på grund av allmänt fallande råvarupriser. Inga större nyheter har kommit som kan ge stöd åt priserna. Rykten om att Kina visat intresse för köp av uppemot 5 miljoner ton majs av amerikanskt eller argentinskt ursprung har ännu ej bekräftats. Faktum kvarstår dock att lagernivåer är låga, både i USA och globalt sett, vilket bör begränsa en fortsatt nedgång. Samtidigt är efterfrågan låg och osäkerheten fortsatt stor angående nivån på den amerikanska skörden – en del rapporter pekar på skördar över förväntan och andra tvärtom, vilket gör situationen svårbedömd.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Finansiellt instruments historiska avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Populära

Exit mobile version