Analys
SHB Råvarubrevet 20 januari 2012
Ädelmetaller
Veckouppgången för guld hamnade på drygt 1 %. Den fysiska marknaden för guld har präglats av låg aktivitet på grund av det kinesiska nyåret. Vi har en försiktig syn på guldprisets utveckling framöver. De faktorer som dragit upp guldpriset till dessa nivåer kvarstår; låga reala räntor, oro för skuldkrisen i Europa och oro för att stater ska inflatera bort sina skulder genom att tillåta en högre inflation. Vi tror dock att de något bättre utsikterna för främst den amerikanska ekonomin samt att guldpriset den senaste tiden visat bubbeltendenser väger starkare i vågskålen.
Platina har gått upp 1.3% denna vecka, den tredje veckan på raken med en uppgång. Palladium används i katalysatorer till bilar, främst dieselbilar. Den senaste nyhetsutvecklingen från Europa har präglats av försiktigt positiva nyheter och detta skulle i förlängningen betyda en ökad nybilsförsäljning.
Ovanstående bild visar relationen mellan guld och platina. Platina har varit billigare än guld sedan september 2011.
Silver har gått upp drygt 2.7% i veckan. Efterfrågan från industrin har pressat upp priset den senaste tiden samtidigt som det har kommit rapporter om förnyad efterfrågan i konsumentled, främst från Indien. Vi har sett intresse från våra kunder att säkra priset på dessa nivåer (via optioner).
Olja
Våra oljeanalytiker har reviderat upp bankens officiella oljeprognos med 15 dollar till 105 dollar för år 2012, 110 dollar för 2013 och 115 dollar för 2014. Det är främst risken på utbudssidan och den geopolitiska oron som mer än väl kompenserar för risken för minskad efterfrågan och global tillväxt. Vi förväntar oss vidare att OPEC kommer att försvara denna högre prisnivå som ett resultat av högre budgetkrav än tidigare.
Noterbart är att fallet på fraktmarknaden fortsätter och Baltic Dry Index har nu halverats sedan mitten av december och noterades i veckan under 1000 för första gången på 3 år!!. Det är främst dåligt väder i Australien, Brasilien och Colombia som bromsat befraktningen av järnmalm, dvs en större utbud av Capesize har funnits tillgänglig. Vidare är efterfrågan från Kina och tillväxtländerna säsongsmässigt svag inför årsskiftet samtidigt som man ganska sent in på året betade av ytterligare lager för att frigöra kapital. Även om efterfrågan varit något lägre än väntat tror vi dock att det största problemet på fraktmarknaden är en massiv överkapacitet vilket är ett problem marknaden kommer att tvingas dras med under en lång tid framöver, det kommer med andra ord dröja innan man kan använda fraktindex som ledande signaler för att tolka sentimentet.
Basmetaller
Basmetallerna har haft en stark start på det nya året. Den största uppgången noteras för zink och aluminium som båda stärkts med över 9 % sedan årets början. Under årets första veckor har flertalet av världens största aluminiumproducenter annonserat att de drar ned på produktionen som ett resultat av fallande priser under slutet av 2011. I raden av dessa ställer sig Rio Tinto, världens nästa största producent, Alcoa, världens tredje största samt Norsk Hydro som är världens femte största producent. Samtidigt ökar produktionskapacitet i Kina och mellanöstern vilket kan för framtiden kan tyda på ett för stort utbud. Samtidigt som priserna stärks stiger LME:s lager för aluminium som nu överstiger för första gången någonsin 5 miljoner ton.
Även koppar hade en stark vecka, med fallande lager och en svagare dollar kunde metallen stärkas med 4,4 % sedan måndagens öppning. Freeport McMoRans koppargruva i Grasberg har kommit igång med produktion och leveranser efter den tre månader långa strejk som avlutades i december. Gruvan i Grasberg är världens näst största koppar- och guldgruva som trots strejken stod för cirka 2,5 % av kopparproduktionen under 2011.
El
Andra kvartalskontraktet har tappat närmare 9 procent sedan årsskiftet till följd av den milda och nederbördsrika väderleken som aldrig verkar vilja försvinna. Energibalansen har förbättrats rejält, under december månad fick Norge och Sverige sammantaget över 22 TWh nederbördsenergi vilket är 6 TWh över normalt!. Vi noterar även att Svensk vindkraft producerade 6.1 TWh under 2011 vilket är en ökning med 74 procent och för första gången mer el än från en genomsnittlig svensk kärnkraftsreaktor. Totalt sett förväntas elproduktionen från den svenska vindkraften inom kort svara för över 5 procent av elanvändning i Sverige. Samtidigt som det våta vädret håller i sig har temperaturnivån legat 2-3 grader över normalt vilket medfört en svag last och ytterligare förbättring av energibalansen. Med de senaste prognoserna ser det därför ut som om vi kommer ha ett överskott om ca 12 TWh efter helgen vilket kan jämföras ett underskott om ca 40TWh vid samma period förra året.
Vidare har energikolet (APi2 kvartal i vitt nedan) tappat 6.3 procent sedan årsskiftet och svenska kärnkraften gått på över 80 procents kapacitetsutnyttjande vilket gör att det är svårt att motivera en uppgång under dessa premisser. Det rådande energiläget är gynnsamt och dämpar volatiliteten helt klart och det krävs en kraftig förändring i någon av de ovan nämnda faktorerna för att elpriserna skall börja röra på sig. Bilden nedan visar elpriset (orange), utsläppsrätter (grön), brentolja (rosa)
Vete
Terminspriser på vete Matif stängde igår på en något högre nivå jämfört med förra veckan, medan vetet i Chicago noteras i stort sett oförändrat. Skörden i Australien är nu klar, tur det kanske för det uppges finnas lite lagringsutrymme kvar som följd av den stora skörden. Även i Argentina är skörden avklarad och fokus där kommer nu riktas på väder vid sådd. Fortsatt inga skäl till oro för det europeiska höstvetet. Det amerikanska höstvetet har dock fått uppleva lite lägre temperaturer vilket inte är bra då det finns lite skyddande snö, men än så länge inga extrema temperaturer. Som vi rapporterat om flera gånger tidigare är det ukrainska höstvetet i dåligt skick, nu rapporteras om att endast 82 procent av höstvetet ens grott. Vetet i både USA och Ukraina lär behöva en hel del regn till våren. Att vetet inte är i bästa skick är dock marknaden redan medveten om, för högre priser måste vi se bekräftat större skador än väntat eller fortsatt torka i Sydamerika med stigande priser på majs som drar med sig vetet. Under veckan har bland annat Strategie Grains och IGC, likt USDA i förra veckan, justerat upp sina förväntningar på utgående lager av vete säsongen 2012/13 – vilket väntas bli det största någonsin. Fortsatt ökande vetelager i kombination med stor majsareal till våren i USA bör ge lägre priser längre fram under året.
Raps
Terminspriset på raps har gått ned något sedan förra veckan, utan några större nyheter men delvis som följd av vinsthemtagning efter den senaste tidens uppgång. På grund av fortsatt hög efterfrågan och bristfällig tillgång på raps i EU väntas rapspriserna bli kvar på en relativt hög nivå under ett ganska bra tag. Viss korrektion nedåt efter uppgången i mitten av december ser dock kanske mer trolig ut än en närstående prisuppgång – vilket gör att en prissäkring på dagens nivåer bör ses som attraktiv. Fortsatt varmt och torrt väder i Sydamerika, med stigande sojapriser som följd, kan dock driva upp rapspriset ytterligare något.
Maltkorn
Terminspriset på maltkorn har stigit något sedan förra veckan. Inga större nyheter har nått marknaden under veckan men viss oro finns för att resultatet av grobarhetstester i Danmark ger negativa besked – resultatet redovisas i nästa vecka. Om testerna visar att det inte är några större problem med danskt maltkorn finns det en hel del mer maltkorn tillgängligt för den europeiska marknaden än befarat och priserna bör således falla tillbaka något. Negativt resultat från testerna bör leda till det motsatta – stigande priser. Från dagens höga nivå bör dock uppsidan ses som något begränsad. Under veckan har våra kunder kunnat prissäkra delar av årets maltkornsskörd på omkring SEK 2,17/kg – en klart attraktiv nivå.
Majs
Majsen i Chicago har gått ned i pris sedan förra veckan, främst som följd av viss nederbörd i torkdrabbade Argentina. Ökat intresse för amerikansk majs på exportmarknaden de senaste dagarna har dock gett visst stöd, bland annat uppges Sydkorea ha köpt 230.000 ton majs från USA. Prisutvecklingen under den närmaste tiden kommer vara starkt påverkad av den fortsatta väderutvecklingen i Sydamerika – en del väderprognoser lovar regn medan andra utlovar fortsatt torrt och varmt väder under kommande två veckor så situationen är klart svårbedömd och osäker.
Sojabönor
Sojapriserna i Chicago har visat styrka och stigit i pris sedan förra veckan. Precis som för majsen kommer prisutvecklingen för sojabönorna den närmaste tiden vara väldigt beroende av vädret i Sydamerika under kommande veckor, vilken alltså är väldigt svårbedömd. Priset på sojabönor har tidigare i veckan backat något som följd av viss nederbörd i Sydamerika, men pressats upp igen senare under veckan på grund av rykten om att Kina köpt relativt stora volymer amerikansk soja. Eventuellt fortsatt dåligt väder i Sydamerika kommer pressa upp sojapriserna ytterligare, dessutom menar flertalet analytiker i Sydamerika att USDA i förra veckans WASDE-rapport överskattar den kommande sydamerikanska skörden med så mycket som 8-10 miljoner ton.
Prisutveckling och terminskurvor
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.