Analys

SHB Råvarubrevet 2 november 2012

Publicerat

den

Veckan bjöd på några gröna skott

Vi lämnar nu oktober och vi kan konstatera att månaden som gått bjöd på fallande priser på råvaror. Prisfallet på både metaller och energi ledde till att råvaror har haft det största fallet sedan maj under oktober månad med 4 %. Därmed ligger nedgången i paritet med börsen för samma period. Investerares optimism grusades av bland annat att IMF reviderade ner de globala utsikterna för tillväxt. Kina har rapporterat det sjunde kvartalet i rad med fallande tillväxt och inbromsningen i de 17 euroländerna fortsätter.

Bolagsrapporter har varit sämre än väntat och det har gjort att pessimism har spridit sig till råvarorna. Blickar vi framåt talar mycket för att Kinas ekonomi åter börjar få fotfäste och att botten på den kinesiska konjunkturen var under det tredje kvartalet. Veckan bjöd på några gröna skott i form av bra inköpschefsindex i USA och Kina. Den mest framåtblickande komponenten i inköpschefsindex, nya order, steg både i Kina och USA. Vi fortsätter därför att vara positiva till råvaror som tillgångsslag trots den motiga utvecklingen på marknaden under september. Antalet nya jobb i USA slog också förväntningarna idag och ger stöd åt USA:s återhämtning.

Basmetallerna

Är Kina på väg tillbaka?

Basmetallpriserna har under veckan utvecklats mestadels positivt. Alla metallerna har gått upp, med undantag för koppar som fallit cirka 1,3 % i pris. Zink och bly har visat på kraftiga uppgångar, upp respektive 2.2 % och 5,3 %. Under fredag eftermiddag föll basmetallerna på bred front på en förstärkt dollar.

Kopparpriset föll för den fjärde veckan i rad, främst till följd av höga lagernivåer i Shanghai. Uppgången i blypriset kunde förklaras med statistik som visade att produktionen hade fallit med 10 % i oktober, vilket var det största minskningen sedan i januari. Vi är fortsatt positiva till basmetallpriserna då vi ser tecken på att konjunkturen håller på att få upp farten i Kina och USA.

Buy on dips är intressant på basmetaller just nu. Under oktober har basmetallerna haft ett kraftigt ras, efter den kraftiga uppgången i september. Finansmarknaden hade handlat in för mycket på för kort tid. Däremot ser Kinadata allt bättre ut nu. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Kalldusch för guldet efter jobbdata från USA

Positiva arbetsmarknadssiffror från USA och en stärkt dollar fick guldpriset att falla kraftigt under fredagseftermiddag. I skrivande stund handlas guldet på 1685 USD/uns – det är 1,85 % lägre än dagens öppning. Platinum har däremot stärkts under veckan från förra veckans nedgångar, men uppgången raderades under fredagen och platinum stänger veckan i oförändrad.

Arbetet vid guldgruvorna i Sydafrika är nu delvis återupptaget men utdragna rättsprocesser är att vänta. Gold Fields, världens fjärde största producent, uppskattar att strejkerna har kostat företaget uppåt 150 miljoner dollar.

Trots det senaste raset är vi fortsatt positiva till ädelmetaller där vi tror centralbanksstimulanserna är det största drivkraften.

Vi fortsätter att se centralbankernas nytryckta pengar och framförallt Feds QE3 operation som starkt skäl att vara investerad i ädelmetallerna. Konflikterna i Sydafrika fortsätter och ger stöd åt och guldpriset. Vi tror på: ADELMET H

Energi

Fortsatt svaga utsikter för elpriset

Oljepriset (Brent) har haft en fallande trend under veckan, efter positiva under fredag eftermiddag av positiva arbetsmarknadssiffror från USA steg priset 1,7 USD/fat men den uppgången raderades under eftermiddagen. Brent-oljan handlas nu på 107,70 USD/fat vilket är 1,2 % lägre än veckans öppning. Orkanen Sandy som svepte in över USA:s östkust tidigare i veckan har lämnat förstörelse och dödsfall efter sig. Orkanens framfart har även haft betydelse för oljepriset, främst priset på WTI-oljan som till motsats till Brent-oljan stigit under veckan. Mindre lager än väntat på råolja ger även det stöd till oljepriset. Amerikanska lager minskade med 2 miljoner fat mot en förväntad ökning på 1,8 miljoner fat.

Elmarknaden faller tillbaka närmare tre procent under veckan efter att såväl väder, spot, som tysk el verkat för lägre priser i Norden. Kol och utsläppsrätter handlas i stort sett oförändrat över veckan (89.50 dollar respektive 8 euro per ton) så inga större förändringar vad gäller brytpriset. Fokus är därmed återigen på vädret där temperaturen nu återgått till normala nivåer och ser ut att landa strax över normalt mot slutet av perioden. Energibalansen har förbättrats med närmare 2 TWh de senaste två veckorna (se blå graf nedan) och ser vi till prognoserna förväntas uppemot 7 TWh de kommande 10 dagarna vilket kan förbättra energibalansen med ytterligare någon TWh. Det är således svårt att motivera köp under rådande omständigheter, snarare sannolikt att marknaden faller tillbaka ytterligare 50 cent och testar 40 euro nivån för kvartalet Q1 2013 (underliggande för våra sparprodukter på el) om prognosen står fast över helgen. I övrigt noteras en stark tillväxt av vindkraft i kvartalsrapporten från Svensk vindenergi under 2012. 3,977 MW kommer att vara installerat i Sverige vid årsskiftet (ca 3% av Sveriges elanvändning) men pga av låga priser på el och elcertifikat förväntas endast 500 MW utbyggnad under 2013 (ca hälften av 2012 års installationer).

Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. Vi ser även att förutsättningarna för fortsatt lågt elpris kvarstår. Vi håller en neutral syn på energisektorn.

Livsmedel

Ökad oro för det amerikanska höstvetet

Terminspriser på vete har gått upp något sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Det amerikanska höstvetet har längtat efter regn under en lång tid och skicket på grödan bedöms nu vara det värsta på 20 år vid den här tiden på året – vi har flera gånger sett att en dålig gröda lyckats återhämta sig väl efter vintern om vädret tillåter men helt klart har oron nu ökat. Det torra vädret har dock snabbat på sådden något, för vilken nu omkring 10 procent återstår. Något regn från stormen Sandy verkar inte ha nått de viktiga veteregionerna i USA i större utsträckning, vilket det talades mycket om i början av veckan.

Lite regn har fallit i Australien, möjligen kan det ha en positiv effekt på grödan längst ned i söder men generellt sett bedöms det vara för sent för att göra någon nytta. Fortsätter regnandet framöver lär det istället bli en nackdel då skörden i norr redan startat. I EU regnar det fortfarande i ganska stora delar och den del av sådden som kvarstår går sakta framåt, helt säkert kommer detta leda till en mindre höstsådd areal. I regndrabbade Argentina är skörden nu avklarad till omkring 6 procent, vädret har dock förbättrats något de sista dagarna men mer regn väntas under nästa vecka. I Östeuropa är det kallt och vetet börjar nu gå in i vintervila.

Väldigt mycket negativt är inprisat i dagens nivå och vi förväntar oss viss svårighet för priserna att nå så mycket högre. Långsiktigt är det svårt att se varför dagens nära rekordhöga priser ska hålla i sig – även om väldigt mycket kan hända till dess.

Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall före jul men senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version