Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 21 2012

Publicerat

den

Greklands nyval den 17 juni med möjlig konsekvens att landet lämnar euron sänkte tillväxt- och eftefrågeförväntningarna igår onsdag med kraftiga prisfall på aktiemarknaderna runtom i världen och prisfall på de flesta råvaror. Detta har den senaste tiden påverkat framförallt priset på sojabönor negativt.

Ledande europeiska politiker motsäger varandra just nu om skuldkrisen. Merkel har sagt att hon inte är negativ till eurobonds, men säger samtidigt att det krävs en fördragsändring för detta, vilket är samma sak om att säga att det är omöjligt ändå. Viljan att på allvar lösa problemen tillsammans förefaller vara knäckt. Och det är den viljemässiga kapitulationen som öppnar för en tid av oro.

Hastigt uppblossande oro för torka drev upp priset framförallt på vete förra veckan, vid Kristi Himmelsfärdsdag. Det är torrt i Kina, torrt i Europa och torrt i USA. Nya väderleksprognoser som förutspår regn i USA om ca en vecka fick dock priset att falla tillbaka. Det regnar nu också i Europa, även om t ex Tyskland, utom de södra delarna blir utan regn den här gången. Vete, såväl Chicago som Matif är den klara vinnaren inom jordbruksproduktsmarknaderna den senaste veckan med prisuppgångar på 4% för ny skörd.

Odlingsväder

Southern Oscillation Index, ett mått på intensiteten i graden av La Niña eller El Niño, har fallit tillbaka. Australiensarna talar om möjligheten att ett El Niño inträffar i augusti.

Nedan ser vi förväntade förändringar i torkan i USA under sommaren. Vi ser att i de väsentliga delarna av USA väntas läget förbättras.

Går vi så över till läget i Europa, ser vi i bilden nedan att det har fallit ovanligt lite nederbörd den senaste tiden, framförallt gäller det Tyskland, Frankrike och Spanien.

Det talas också om torka i veteodlingsområdena i Kina och vi ser en bild på det nedan:

Kinas norra slättområden fick välbehövlig nederbörd i förrgår och igår.

Väderleksprognoserna ändrades i förrgår, för USA. Den nya prognosen visar betydligt mer nederbörd om 6-11 dagar i mellanvästern. Däremot ändrades inte prognosen för Europa, där det är torrare än normalt överallt utom vid Svarta Havet och på Balkan.

Vete

Matifvetet med novemberleverans steg med 10% på rapporterna om torka i Ryssland, Kina, Europa och USA förra veckan, men när nya prognoser innehållit regn har priset fallit tillbaka. Marknaden har såväl 2007/08 som 2010 i gott minne. Vid den här tiden på året är det torka som kan få priset att rusa uppåt rejält. Andra tider på året spelar torka betydligt mycket mindre roll. Egentligen borde risken avta, eftersom ENSO är neutral och effekten av La Niña borde klinga av.

Tekniskt kan vi dock konstatera att priset i och med den här kraftiga uppgången, har genererat en teknisk köpsignal. Motståndet på 210 har brutits och den nivån utgör nu istället ett stöd. Igår onsdag studsade priset också på just 210-nivån, där det fanns köpintressen, troligtvis en hel del som vill täcka korta positioner.

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Här har det inte blivit någon teknisk köpsignal, eftersom prisuppgången stannade på motståndslinjen inritad i diagrammet.

Nedan ser vi hur terminspriserna på Matif och Chicago förändrats den senaste veckan. Terminskurvorna har gått mer in i backwardation (Matif) och mindre i contango (Chicago), samtidigt som den stora förändringen är ett parallellskift uppåt på båda kurvorna.

Crop condition för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags kväll klockan 22, ligger på 58% good / excellent och det är 2% lägre än förra veckan. Crop condition har alltså fallit under 60% good/excellent.

Skörden av höstvete är nu redan klar i Louisiana, vilket är rekordtidigt. Skörden är väsentligt mindre än förväntat. Möjliga orsaker är den fuktiga vintern, att man gödslat mindre än normalt och att det varit ganska torrt och varmt på sistone. Många kommer nu att så en andra skörd av sojabönor, men oron finns att det är lite för torrt för att vara optimalt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Argentinas bönder kommer att så noll hektar vete i höst i protest mot Kirchners politik att brandskatta lantbrukarna. I stället kommer man att så gräs. En stor del av den semibankrutta statens inkomster kommer från de drakoniska exportskatterna på uppåt 30%.

Den kommande veckan blir avgörande för trenden framöver. Kommer Matif och Chicagos priser att falla tillbaka i språren av mer nederbörd, eller kommer nya rapporter om torka att få priset att vända uppåt igen? Just nu är båda utfallen lika sannolika, dock att ENSO är neutral och alla tidigare torkkatastrofer orsakats av La Niña.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har inte påverkats värst mycket av torkoron på vetemarknaden.

Potatis

Potatispriset för leverans nästa år, har fortsatt att stiga. Det är en stark trend uppåt och det finns inga tecken på att den skulle avta. Vi väntar oss högre priser ännu.

Majs

Priset på decembermajs rekylerade återigen upp mot 550, men där fanns uppenbarligen gott om säljare. Trenden är klart nedåtriktad.

Sådden i USA är nu i princip avklarad, rekordtidigt.

Brasilianska bönder har sålt 84% av skörden redan. Samma tid förra året var det 65%. Man har även sålt 26% av 2013 års skörd. Förra året hade man ännu inte sålt något av denna. USDA förutspår en skörd om 78 mt 2013, men en survey genomförd i Sao Paulo av Reuters kom fram till 73.5 mt.

Den brasilianska realen fortsätter att falla. Nedan ser vi dels vad en real kostar i kronor och vad en real kostar i dollar.

Raps

Priset på novemberterminen befinner sig fortfarande i rekyl efter vårens kraftiga prisuppgång. Det är större brist på raps än på sojabönor och rapsen är mindre beroende av Kinas efterfrågan.

Gris

Decemberkontraket (och de kortare) tyngdes av högre lager enligt den senaste USDA-rapporten. Vi ser ändå att ”botten” tycks ha etablerats strax över 76 cent.

Mjölk

motstånd och det troliga är att kursen vänder nedåt igen.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Populära

Exit mobile version