Nyheter

Rysslands guldreserver ett mål för USA

Published

on

USA fortsätter att rikta in sig på Rysslands enorma guldreserver i ett försök att sanktionera landet för dess nästan år långa invasion av Ukraina. Nyligen antog det amerikanska representanthuset den årliga lagen om National Defense Authorization, som kommer att öka de amerikanska försvarsutgifterna till rekordhöga 858 miljarder dollar nästa år.

Men utgiftsräkningen innehåller också en ändring som gör det svårt för Ryssland att använda sin massiva guldreserv. Den föreslagna lagstiftningen skulle direkt sanktionera alla amerikanska enheter som handlar med eller transporterar guld från Rysslands centralbanksreserver.

Ändringen liknar ett lagförslag som lades fram i mars av den oberoende senatorn från Main Angus King, de republikanska senatorerna John Cornyn från Texas och Bill Hagerty från Tennessee och Maggie Hassan, demokratiska senatorn från New Hampshire.

”Rysslands enorma guldförsörjning är en av de få kvarvarande tillgångarna som Putin kan utnyttja för att finansiera sitt lands våldsamma, blodiga expansionism”, sa King till CNN i ett uttalande. ”Genom att sanktionera dessa reserver kan vi ytterligare isolera Ryssland från världens ekonomi och skapa ytterligare svårigheter för Putins allt dyrare militära kampanj.”

Rysslands centralbank har världens femte största guldreserv på 2 298,50 ton, för närvarande värd 133,6 miljarder dollar.

Rysslands guld har varit målet för sanktioner fram till 2022. I mars 2021, precis efter att Ryssland invaderade Ukraina, stängde London Bullion Market Association av sex ryska guld- och silverraffinaderier från sin lista över godkända leveranser, vilket i praktiken skar av Ryssland från Londons ädelmetallmarknad. I juni förbjöd ledarna för de sju största ekonomierna i världen import av ryskt guld

Vissa analytiker har dock sagt att de västerländska sanktionerna mot Ryssland har haft en försumbar effekt på guldmarknaden. Ryssland kan fortfarande sälja sitt guld till Kina och länder i Mellanöstern.

Efter att ha gått igenom kammaren kommer lagstiftningen nu att flyttas till senaten för omröstning.

Populära

Exit mobile version