Nyheter

Riskfyllt att äga guld säger Vietnams centralbank

Publicerat

den

Efter att guldpriset har stigit till rekordhöjder har de vietnamesiska myndigheterna tillåtit privata företag att importera 5 ton guld i syfte att stabilisera den inhemska marknadens efterfrågan och stödja det egna utbudet. Det beräknas att landets medborgare redan äger mellan 300 och 500 ton guld, till vilket skall läggas de 100 ton som de vietnamesiska bankerna äger.

Den vietnamesiska centralbanken har infört ett synnerligen restriktivt program för guld sedan i april 2011 då landets affärsbanker förbjöds att låna ut guld samt förbjöds att sälja sina guldinnehav. Den vietnamesiska centralbanken övervakar just nu den lokala guldmarknaden extra noggrant för att förhindra spekulation och manipulation av den vietnamesiska guldhandeln. Innehav av guld och utländsk valuta är tillåtet i landet, men vietnameserna kan endast sälja sitt guld och sin utländsk valuta till särskilt licensierade kreditinstitut.

Den vietnamesiska centralbanken säger i ett uttalande under augusti 2011 att banken har för avsikt att vara konsekvent i sin valutapolitik och att det långsiktiga syftet är att stabilisera landets valuta, dongen. Vidare säger banken i samma uttalade att det är riskfyllt för människor att köpa och inneha guld just nu.

Populära

Exit mobile version