Analys
Råvarupriser skenar
Det mest omtalade målet för USAs sanktioner, som infördes den 6 april, är Oleg Deripaska-länkade företag. Sanktionerna är extremt effektiva då de i praktiken skär av bolagen från att handla i dollar, den valuta som i stort sett alla råvaror prissätts i.
Kronjuvelen i Deripaskas imperie är Rusal, som producerar 6 procent av världens aluminium och dessutom är en stor exportör till Europa. Andra stora aluminiumtillverkare är delägare i vissa av Rusals anläggningar utanför Ryssland, vilket stör tillverkningskedjan och gör det svårt att kompensera för bortfallet. Aluminiumpriset har stigit 32 procent hittills i april och priset på nickel steg 18 procent förra veckan på grund av oro för att Trump ska utvidga sanktionerna till att inkludera det ryska nickelbolaget Norilsk. Kina kommer inte rädda Rusal, eftersom de är nettoexportörer av aluminium. Putin kan däremot inte låta bolaget falla, eftersom 60 000 ryska arbetare i så fall blir utan lön. Ännu har dock ingen plan kommunicerats från Kreml.
”Kina kommer denna gång följa eventuella sanktioner mot Iran”
Oljepriset stiger inför att USA den 12 maj ska besluta om de ska häva det undantag för sanktioner mot Iran som infördes 2015. Under förra perioden med sanktioner mot Iran mildrades effekterna till en del av att Kina inte följde sanktionerna utan fortsatte att köpa Irans olja. Under pågående handelskonflikt kommer inte Kina att vilja kasta ytterligare grus i maskineriet genom att köpa olja från Iran om USA återinför sanktioner.
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN
[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.