Analys

Råvarudeskens Årskrönika 2013

Publicerat

den

”Tailrisk-tapering-flattening”

Året då stimulanserna tog slut

Under 2012 var ”tailrisk” modeordet som sammanfattade alla händelser av låg sannolikhet som skulle få stor inverkan om de inträffade. För råvarumarknaden var den mest uppenbara tailrisken konflikten mellan Israel och Iran. På makroplanet var riskerna kring EMU-zonen och USA:s konjunkturåterhämtning mest alarmerande tillsammans med Kinas inbromsning.

För att tysta Janne Korp* blandade USA, Kina och Europa ihop en trolldryck som hette duga. QE3 och Kinas sista egentliga stimulansinvesteringar kom under sensommaren 2012, medan 2013 har i mångt och mycket präglats av att stimulansfloden torkat upp. För USA:s del har episoden gått under namnet ”tapering” som också blev årets modeord. Bernankes ordlek kring när och hur tapering skulle uppstå har styrt marknadsrörelserna för att slutligen anlända som en vältimad julklapp i december. I Öst har de nytillträdda (inte nyvalda!) kinesiska ledarnas dito kommunikation kring tillväxtmålet som sänktes till 7,5 % och stimulansinvesteringar som nu skulle stabilisera och inte accelerera tillväxten haft minst lika stor påverkan på råvarupriserna.

Inget råvarurally

Fjolårets årskrönika titulerades ”Triskaidekafobia” – en grekisk ordlek med rädslan för den då stundande siffran 13. Otursnumret förde också ner råvarupriserna med besked. Vårt råvaruindex med 15 stycken råvaror tappade 8 % under året. Ingen av råvarusektorerna har stigit i värde. Energikorgen slutar precis under nollan på -1 % medan basmetaller, ädelmetaller och jordbruk föll med 12 %, 25 % och 8 %. Precis som i fjol ligger en jordbruksråvara i topp och på 2 av 3 bottenplatser. En tydlig erinran om vädergudens bidrag till volatiliteten i råvarupriserna. På samma tema finns majs och vete som fallit tillbaka efter fjolårets uppgång efter torkan i USA. Basmetallerna har dämpats efter att mycket av de högt ställda förväntningarna på produktionsökningar kommit till stånd. Ädelmetallerna har dock fallit mest, i egenskap av primär måltavla för årets modenyck – tapering.

Fallande priser har fått investerare att vikta ner råvaror medan våra industriella kunder utnyttjat de låga priserna på metaller för att säkra sina behov långt ut på kurvan. Elintensiva bolag kunde låsa in elpriset på 29,5öre/kWh 5 år framöver, vilket är det lägsta pris vi haft sedan 2005. Många lyckosamma jordbrukare sålde vete i grevens tid i början av året, innan den globala skörden på allvar fick priserna på fall.

* olyckskorpen i Fablernas värld, producerad 1968-1992

Guldet mitt i skottgluggen

Året började med en stark förbättring av konjunkturutsikterna när USA undvek en skarp inbromsning efter det fiskala stupet och riskerna för att Euron skulle brytas upp minskade. I kölvattnet av denna starka start ökade investerares riskaptit och både guld och silver såldes till fördel för aktier. När sedan den oortodoxa penningpolitiken åter skulle börja tvingas in ramen för ortodox politik hamnade guld och silver mitt i skottgluggen. Utflödena ur guld-ETF:er var lavinartade och guld har under 2013 tappat 28 %, det största raset på 30 år. Investerare har allt sedan Fed:s QE1-start 2008 köpt guld och silver som hedge mot det kommande inflationsspöket. Spöket kom visserligen men snarare under namnet deflationsspöke (USA+EMU) och när nu Feds stimulanser avtar finner många guldgrävare det smärtsamma slutet på epoken för ”råvaran som inte kan gå ned”. När 2014 ser ut att bli ett säkrare år för världskonjunkturen, eurozonen fortfarande är intakt och Iran har kommit till förhandlingsbordet tror vi att guldet fortsätter ner och investerare som vill ha en icke centralbanksknuten valuta väljer Bitcoins (!).

Gruvbolagen försöker vända skutan

Även utanför Sverige har gruvindustrin känt på prövningar under året som gått. I de tre stora gruvbolagen listade i London (Rio, BHP och Anglo America) har VD:n fått betala med sitt jobb när kostnadsstrukturen totalt missmatchat Kinas inbromsning och de lägre metallpriserna. Efterträdarna har målat upp bolagsstrategi i klassisk svångremsanda. Trendmässigt kan det vara ett tecken på att de senaste årens produktionsvåg huvudsakligen är över och för 2014 ser marknaden mer balanserad ut. Undantaget är järnmalm och koppar där en ny våg kommer under 2014.

Nedgången för basmetaller kom under första halvåret då Kinas inbromsning verkade ske helt okontrollerat. När Kinas nya ledare började stimulera för att stabilisera ekonomin stabiliserades också basmetallerna. Ett rally under december avslutade året klart över bottenkänningen kring midsommar.

Brent blev årets skidbacke

Under buller och bång har USA:s oljeproduktion stigit till 25 års högsta. På mindre än tre år har världens största oljekonsument vänt 40 år av fallande oljeproduktion till den största överraskningen i oljehistorien. Glädjande för oljepropagandamaskineriets fader, Obama, var också att under 2014 kommer importen för första gången på 20 år att vara lägre än produktionen. Denna utbudschock till trots har Brentoljan handlats i backwardation under hela året. USA:s stigande produktion har ganska precist kompenserats av den sammanlagda exportminskningen ifrån Iran, Libyen, Irak och Nigeria. De eviga produktionsstörningarna i områden med inverkan på Brentpriset (FOB Shetlandsöarna) har lett till en kraftig kurvlutning som gett investerare 12 % trots att Brent bara stigit med 6 %. USA-handlade WTI oljan har med stigande produktion istället legat i contango och givit dyr rullning för råvaruindex med WTI som underliggande oljetillgång.

Råolja och oljeprodukterna bensin och diesel slutar året svagt i dur medan el blev årets besvikelse och föll hämningslöst under årets sista kvartal. En mild början på vintern (trots alla granna rönnbärsträd i oktober), en snabb påfyllning av vattenmagasinen från ett underskott till normalnivå och en sällsynt välfungerande svensk kärnkraft utgjorde mixen bakom prisraset i el.

Torkan över för den här gången

Årets stora rörelse var återhämtningen i produktion av majs efter torkan i USA 2012. Priset föll som en sten och placerade majs i botten av all råvaror 2013. Vinnaren bland livsmedelsråvarorna blev kakao som fortsätter sin långa, efterfrågedrivna trend uppåt. Utsikterna för stigande kakaopriser är fortfarande goda och lämnar en bitter eftersmak för chokladälskare.

Nu börjar hästens år

Hästens år är sjunde året i den kinesiska zodiakens cykel om 12 år. Hästen står för det ädla och eleganta men också för snabbhet och uthållighet. Frågan är om den kinesiska ekonomin likaledes kommer uppvisa snabbhet och uthållighet under 2014? Troligen kommer den kinesiska ekonomin att hålla styrfart (>7 %) men uppsidan begränsas hela tiden av reformbehoven som ständigt aktualiseras när saker och ting ser ljusare ut. USA ska enligt Fed nu klara sig utan stimulanser medan Europa tragglar vidare precis norr om recession (1 %). Budskapet är tydligt; vi tror att ”flattening” kommer bli årets modeord 2014.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version