Nyheter

Prognoser för 2023 års oljepriser

Published

on

Råoljepriset var på en berg-och-dalbana 2022 och gick norr om 130 USD per fat i mars 2022, mitt i den ryska invasionen av Ukraina. Idag handlas West Texas Intermediate till 80 dollar medan Brent handlas till 83 dollar fatet.

En avmattande världsomspännande ekonomi, Kinas covid-nedstängningar och en starkare dollar har fått oljepriset att sjunka med mer än 23 procent under de senaste sex månaderna.

Vi tittade på vad ekonomer och oljeanalytiker har för prognos för råvaran 2023. Här är några av deras förutsägelser och anledningarna bakom dem.

Prognoser över genomsnittligt oljepris per fat

Citi: Brent 80 USD, WTI 75 USD

”Vårt basscenario är att efterfrågan på olja nästa år kommer att öka cirka 1,2 eller 1,3 miljoner fat per dag. I vårt basscenario kommer utbudet att växa dubbelt så mycket under nästa år som under 2022. En bra bit av det kommer från västra halvklotet, från länder som USA, Brasilien, Kanada, Guyana, Argentina, kanske Venezuela och till och med Mexiko.”

JPMorgan: Brent 90 USD

”Vår prognos på $90 Brent 2023 vilar på uppfattningen att OPEC+-alliansen kommer att göra det tunga lyftet för att hålla marknaderna i balans nästa år. Vi förväntar oss att utbudet kommer att växa med 30 procent över efterfrågetakten 2023, eftersom den ryska produktionen normaliseras helt och en kombination av konventionella (Brasilien, Norge, Guyana) och icke-konventionella projekt (USA, Kanada, Argentina) ger ytterligare 1,6 mbd.”

Populära

Exit mobile version