Följ oss

Nyheter

Palladium, kommande utbudschock?

Publicerat

den

Palladium

Den starkaste tjurmarknaden i metaller och kanske alla råvaror de senaste åren har varit på palladiummarknaden. Denna ädelmetall som är mer sällsynt än guld, silver och platina, handlas på NYMEX.

Palladium har, som platina, har en mängd industriella användningsområden på grund av dess densitet och höga motståndskraft mot värme. Den vanligaste applikationen är i de katalytiska omvandlarna som renar bilutsläpp.

Palladium

Priset på palladium har stigit kraftigt sedan i början av 2016. Det är svårt att tro att metallen som handlades under 100 dollar per uns i början av 1990-talet nu har ett pris som är femton gånger högre.

Den övervägande produktionen av palladium kommer från två länder, Sydafrika och Ryssland. I Ryssland är palladium en biprodukt vid nickelproduktion, medan det i Sydafrika finns viss primärproduktion. Palladiumpriset har stigit till en nivå där den billigare platina hotar sig att framstå som ett substitut för kostnadsmedvetna konsumenter.

Den mest direkta vägen för handel eller investeringar i palladium eller platina är via terminerna från NYMEX-divisionen för CME. Det finns emellertid ETF-produkter som gör ett utmärkt jobb att replikera prisutvecklingen i både i platina och palladium idag.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares (PALL) och samma företags Platinum Shares (PPLT) är de mest likvida ETF-produkterna. Granite Shares (PLTM) erbjuder också en platinum-ETF som emellertid är mindre, men likvärdig PPLT.

Palladium är den bästa råvaran sedan början av 2016

Palladium har varit den bästa metallen om inte råvaran, som handlas på en terminsmarknad sedan början av 2016.

Prisutveckling på palladium
Källa: CQG

Kvartalsdiagrammet belyser den otroliga kursuppgången för metallen som handlades till en botten på 74,50 dollar per ounce 1992 när Ryssland likviderade sina reserver av ädelmetallen efter Berlinmurens fall. Palladium nådde en topp på 1090 dollar per ounce 2001 när marknaden upplevde ett underskott.

Fiat-återkallelse kan göra saker värre

Palladiummarknaden är i underskott, eftersom tillgången inte kan möta efterfrågan. Efterfrågan på palladiumbaserade katalysatorer runt om i världen som renar utsläpp har exploderat. Nyligen publicerades nyheten att att Fiat-Chrysler återkallar 862.520 bensinbilar, vilket innebär att efterfrågan på en metall som är efterfrågad kan öka med så mycket som ytterligare 77.000 ounce enligt Miguel Perez-Santalla hos Heraeus Metals in New York.

I december förra året sa Citigroup att skärpta regler för att minska utsläppen skapade ett underskott på 545 000 ounce mellan efterfrågan och utbudet på palladiummarknaden. Fiat-Chrysler-nyheterna kan bara förvärra den grundläggande bristen på metallen.

Rodium exploderar också

Palladium är inte den enda platinagruppmetallen som kan fungera som katalysator för utsläpp. Rodium, en PGM där det inte finns någon terminshandel (men dock ETF-fonder), har liknande egenskaper som gör den till ett acceptabelt substitut utifrån ett metallurgiskt perspektiv.

Graf på prisutveckling för rodium
Källa: Kitco

Som diagrammet visar har rodiumpriset stigit från under $600 per ounce i 2016 till dess nuvarande nivå på över $3150 vilket gör det till en dyrare lösning. Ironiskt nog är orsaken till rallyt i rodium prissvagheten i en annan platinagruppmetall, dess namne.

Platina är ett substitut

Medan priserna på palladium och rodium stiger, är platina som är en tätare metall och har en högre motståndskraft mot värme än båda sina dyra systermetaller fastnat nära sin lägsta nivå på mer än ett decennium. Palladium handlas 350 procent högre än i början av 2016. Rodium handlas fem gånger högre. Platina handlades till omkring $857 per ounce den 25 mars jämfört med $812,20 i början av 2016.

Prisläget i platina hade blivit så dyster att primära producenter i Sydafrika trimmat produktionen vilket orsakade bristen på rodium, en biprodukt av platinaproduktion. Den positiva synen är att platina kan fungera som ersättning för palladium i katalytiska omvandlare om de företag som använder metallerna i sin produktion väljer att byta konstruktionslösning. Kontentan är att biltillverkare blev beroende av palladium på 90-talet när ryssarna sålde ut sina lager till en bråkdel av kostnaden för ett uns platina. Nu när förhållandena är de omvända när det gäller priser, kan det bara vara en fråga om tid innan platina börjar dyka upp i katalytiska omvandlare. Med en rabatt på över 680 dollar till palladium och en rabatt på nästan 2300 dollar till rodium är platina det klokare ekonomiska valet inom platingruppsmetaller idag.

Hittills har investerare och industriella användare inte förändrat sitt beteende, men vid nuvarande prisnivåer kan det bara vara en tidsfråga innan platinamarknaden upplever köptrycket som ses i palladium och rodium, vilket äntligen skulle kunna leda till att platina hamnar i en försenad tjurmarknad.

PLTM erbjuder mer för mindre

Den mest direkta vägen för en investering i platina finns i de fysiska tackor och mynt som återförsäljare runt om i världen erbjuder. Den fysiska metallen kan dock kräva en hög prispremie och breda spreadar mellan köp- och försäljningspriser. NYMEX erbjuder platinaterminer och det är den näst mest likvida marknaden för handel eller investeringar i metallen. Den mest likvida platina-ETF:en är Aberdeen Standard Physical Platinum Shares (PPLT) med 605,91 miljoner dollar i nettotillgångar i fysiska platinatackor. Den genomsnittliga dagliga tradingvolymen för denna ETF ligger på 87.149 andelar. PPLT tar ut en förvaltningskostnad på 0,60 %. Ett alternativ är GraniteShares Platinum Trust (PLTM) som precis som PPLT äger platina i form av tackor. PPLT har funnits sedan 2010, medan PLTM bara började handlas i början av 2018. PLTM har en mycket mindre nettotillgångsbas på 3,9 miljoner dollar och bara ett genomsnitt på 1 029 andelar byter händer varje dag, men förvaltningskostnaden är lägre på 0,50 %. I både PPLT och PLTM representerar en andel en tiondel av ett troy ounce platina.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Publicerat

den

Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning

Publicerat

den

Elledning

Snittpriset på el väntas landa på cirka 30 öre per kilowattimme i sommar – i nivå med fjolåret. Men i elområde SE3, där bland annat Stockholm ingår, väntas priserna stiga med 70 procent till följd av att kärnkraftreaktorn Oskarshamn 3 står still. Samtidigt pressar höga vattennivåer ner priserna i norra Sverige. Det visar Bixias elprisprognos för sommaren.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Väderprognoserna pekar på normala förhållanden i Skandinavien. Men det blöta vädret under förra hösten och vintern har fyllt vattenmagasinen rejält, vilket bidrar till låga och stabila elpriser under juni till augusti.

– Att vi går in i sommaren med välfyllda vattenmagasin borgar för riktigt låga elpriser, särskilt i norr. I kombination med låg elförbrukning minimeras risken för några större prischocker i sommar, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Ner i norr, upp i syd

Det ovanligt stora vattenöverskottet både i Sverige och Norge fortsätter att pressa priserna norra Sverige. I  SE1 och SE2 väntas elpriserna landa på 13–14 öre per kilowattimme, jämfört med 18 öre i fjol.

I mellersta Sverige, elområde SE3, väntas elpriset i stället stiga till cirka 32 öre per kilowattimme, vilket är 70 procent högre än förra sommaren. Orsaken är att underhållet av kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 förlängts till den 15 augusti, vilket minskar den planerbara elproduktionen.

Även SE4, längst i söder, påverkas av den reducerade kärnkraftsproduktionen, då kopplingen till kontinentens högre elpriser blir större. Här väntas elpriset landa på cirka 50 öre per kilowattimme vilket är i linje med fjolåret.

– Om inte underhållet i Oskarshamn förlängts hade vi för ovanlighetens skull haft full kärnkraftsproduktion i både Sverige och Finland i sommar. Nu får vi istället ett underskott som höjer priserna i mellersta och södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Under sommaren väntas också många så kallade minustimmar – timmar med negativt elpris – framför allt mitt på dagen när solkraften är som mest effektiv.

– En riktigt het sommardag kan solkraften stå för 80-90 procent av det tyska elbehovet under dagtid. Då blir ankkurvan djup och vi får negativa priser, vilket såklart pressar ner dygnsmedelpriset och gör att vi i Norden kan importera billigt, säger Johan Sigvardsson.

Europa kan pressa upp priserna till hösten

Samtidigt visar prognoser att södra Europa går mot en varm och torr sommar, vilket kan påverka elmarknaden längre fram.

– Hetare väder ökar behovet av luftkonditionering och elförbrukningen stiger. Det innebär att gaslagren inte fylls på i samma takt under påfyllnadssäsongen och efterfrågan i höst lär öka, vilket kan driva upp elpriserna i Europa till hösten och påverka även oss i Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Elpriset juni-augusti 2025 jämfört med 2024

Elområde2024 (utfall)2025 (prognos)
Systempris 27 öre29 öre
SE118 öre14 öre
SE218 öre13 öre
SE319 öre32 öre
SE451 öre50 öre
Fortsätt läsa

Nyheter

Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys

Publicerat

den

Guld

Impala Nordic har gjort en uppdragsanalys på Lappland Guldprospektering, som noterades på Spotlight förra hösten, där man ser en rejält uppsida i aktien.

Lappland Guldprospektering är ett svenskt bolag verksamt inom guldprospektering med fokus på att utveckla och bedriva guldbrytning i större skala i Sverige och övriga Norden. Bolaget har som målsättning att bli en betydande guldproducent, där bolagets nyckelpersoner besitter en mångårig erfarenhet av utveckling och drift av gruvor över hela världen.

Bolaget drivs med väldigt slimmad kostnadsbas, som understiger 1 miljon kronor per kvartal. Således har bolaget en betydande runway med nuvarande kassa, som uppgick till cirka 18 miljoner kronor i utgången av Q1 2025.

”Vi ser det som möjligt att Bolaget kan etablera en gruvverksamhet i huvudprojektet Stortjärnhobben inom 3–4 år, vilket skulle innebära kassaflöden under många år framöver. Om Bolaget lyckas med sitt mål att klassificera en mineralresurs på 500 000 troy ounce (uns) ser vi potential till betydande uppvärdering baserat på värderingen av bolag som varit i liknande skede. Vi bedömer att uppsidan motsvarar ett börsvärde på minst 500 MSEK, drygt 400 % över dagens värdering.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära