Följ oss

Nyheter

Palladium, kommande utbudschock?

Publicerat

den

Palladium

Den starkaste tjurmarknaden i metaller och kanske alla råvaror de senaste åren har varit på palladiummarknaden. Denna ädelmetall som är mer sällsynt än guld, silver och platina, handlas på NYMEX.

Palladium har, som platina, har en mängd industriella användningsområden på grund av dess densitet och höga motståndskraft mot värme. Den vanligaste applikationen är i de katalytiska omvandlarna som renar bilutsläpp.

Palladium

Priset på palladium har stigit kraftigt sedan i början av 2016. Det är svårt att tro att metallen som handlades under 100 dollar per uns i början av 1990-talet nu har ett pris som är femton gånger högre.

Den övervägande produktionen av palladium kommer från två länder, Sydafrika och Ryssland. I Ryssland är palladium en biprodukt vid nickelproduktion, medan det i Sydafrika finns viss primärproduktion. Palladiumpriset har stigit till en nivå där den billigare platina hotar sig att framstå som ett substitut för kostnadsmedvetna konsumenter.

Den mest direkta vägen för handel eller investeringar i palladium eller platina är via terminerna från NYMEX-divisionen för CME. Det finns emellertid ETF-produkter som gör ett utmärkt jobb att replikera prisutvecklingen i både i platina och palladium idag.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares (PALL) och samma företags Platinum Shares (PPLT) är de mest likvida ETF-produkterna. Granite Shares (PLTM) erbjuder också en platinum-ETF som emellertid är mindre, men likvärdig PPLT.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Palladium är den bästa råvaran sedan början av 2016

Palladium har varit den bästa metallen om inte råvaran, som handlas på en terminsmarknad sedan början av 2016.

Prisutveckling på palladium
Källa: CQG

Kvartalsdiagrammet belyser den otroliga kursuppgången för metallen som handlades till en botten på 74,50 dollar per ounce 1992 när Ryssland likviderade sina reserver av ädelmetallen efter Berlinmurens fall. Palladium nådde en topp på 1090 dollar per ounce 2001 när marknaden upplevde ett underskott.

Fiat-återkallelse kan göra saker värre

Palladiummarknaden är i underskott, eftersom tillgången inte kan möta efterfrågan. Efterfrågan på palladiumbaserade katalysatorer runt om i världen som renar utsläpp har exploderat. Nyligen publicerades nyheten att att Fiat-Chrysler återkallar 862.520 bensinbilar, vilket innebär att efterfrågan på en metall som är efterfrågad kan öka med så mycket som ytterligare 77.000 ounce enligt Miguel Perez-Santalla hos Heraeus Metals in New York.

I december förra året sa Citigroup att skärpta regler för att minska utsläppen skapade ett underskott på 545 000 ounce mellan efterfrågan och utbudet på palladiummarknaden. Fiat-Chrysler-nyheterna kan bara förvärra den grundläggande bristen på metallen.

Rodium exploderar också

Palladium är inte den enda platinagruppmetallen som kan fungera som katalysator för utsläpp. Rodium, en PGM där det inte finns någon terminshandel (men dock ETF-fonder), har liknande egenskaper som gör den till ett acceptabelt substitut utifrån ett metallurgiskt perspektiv.

Graf på prisutveckling för rodium
Källa: Kitco

Som diagrammet visar har rodiumpriset stigit från under $600 per ounce i 2016 till dess nuvarande nivå på över $3150 vilket gör det till en dyrare lösning. Ironiskt nog är orsaken till rallyt i rodium prissvagheten i en annan platinagruppmetall, dess namne.

Platina är ett substitut

Medan priserna på palladium och rodium stiger, är platina som är en tätare metall och har en högre motståndskraft mot värme än båda sina dyra systermetaller fastnat nära sin lägsta nivå på mer än ett decennium. Palladium handlas 350 procent högre än i början av 2016. Rodium handlas fem gånger högre. Platina handlades till omkring $857 per ounce den 25 mars jämfört med $812,20 i början av 2016.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisläget i platina hade blivit så dyster att primära producenter i Sydafrika trimmat produktionen vilket orsakade bristen på rodium, en biprodukt av platinaproduktion. Den positiva synen är att platina kan fungera som ersättning för palladium i katalytiska omvandlare om de företag som använder metallerna i sin produktion väljer att byta konstruktionslösning. Kontentan är att biltillverkare blev beroende av palladium på 90-talet när ryssarna sålde ut sina lager till en bråkdel av kostnaden för ett uns platina. Nu när förhållandena är de omvända när det gäller priser, kan det bara vara en fråga om tid innan platina börjar dyka upp i katalytiska omvandlare. Med en rabatt på över 680 dollar till palladium och en rabatt på nästan 2300 dollar till rodium är platina det klokare ekonomiska valet inom platingruppsmetaller idag.

Hittills har investerare och industriella användare inte förändrat sitt beteende, men vid nuvarande prisnivåer kan det bara vara en tidsfråga innan platinamarknaden upplever köptrycket som ses i palladium och rodium, vilket äntligen skulle kunna leda till att platina hamnar i en försenad tjurmarknad.

PLTM erbjuder mer för mindre

Den mest direkta vägen för en investering i platina finns i de fysiska tackor och mynt som återförsäljare runt om i världen erbjuder. Den fysiska metallen kan dock kräva en hög prispremie och breda spreadar mellan köp- och försäljningspriser. NYMEX erbjuder platinaterminer och det är den näst mest likvida marknaden för handel eller investeringar i metallen. Den mest likvida platina-ETF:en är Aberdeen Standard Physical Platinum Shares (PPLT) med 605,91 miljoner dollar i nettotillgångar i fysiska platinatackor. Den genomsnittliga dagliga tradingvolymen för denna ETF ligger på 87.149 andelar. PPLT tar ut en förvaltningskostnad på 0,60 %. Ett alternativ är GraniteShares Platinum Trust (PLTM) som precis som PPLT äger platina i form av tackor. PPLT har funnits sedan 2010, medan PLTM bara började handlas i början av 2018. PLTM har en mycket mindre nettotillgångsbas på 3,9 miljoner dollar och bara ett genomsnitt på 1 029 andelar byter händer varje dag, men förvaltningskostnaden är lägre på 0,50 %. I både PPLT och PLTM representerar en andel en tiondel av ett troy ounce platina.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära