Följ oss

Nyheter

Palladium, kommande utbudschock?

Publicerat

den

Palladium

Den starkaste tjurmarknaden i metaller och kanske alla råvaror de senaste åren har varit på palladiummarknaden. Denna ädelmetall som är mer sällsynt än guld, silver och platina, handlas på NYMEX.

Palladium har, som platina, har en mängd industriella användningsområden på grund av dess densitet och höga motståndskraft mot värme. Den vanligaste applikationen är i de katalytiska omvandlarna som renar bilutsläpp.

Palladium

Priset på palladium har stigit kraftigt sedan i början av 2016. Det är svårt att tro att metallen som handlades under 100 dollar per uns i början av 1990-talet nu har ett pris som är femton gånger högre.

Den övervägande produktionen av palladium kommer från två länder, Sydafrika och Ryssland. I Ryssland är palladium en biprodukt vid nickelproduktion, medan det i Sydafrika finns viss primärproduktion. Palladiumpriset har stigit till en nivå där den billigare platina hotar sig att framstå som ett substitut för kostnadsmedvetna konsumenter.

Den mest direkta vägen för handel eller investeringar i palladium eller platina är via terminerna från NYMEX-divisionen för CME. Det finns emellertid ETF-produkter som gör ett utmärkt jobb att replikera prisutvecklingen i både i platina och palladium idag.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares (PALL) och samma företags Platinum Shares (PPLT) är de mest likvida ETF-produkterna. Granite Shares (PLTM) erbjuder också en platinum-ETF som emellertid är mindre, men likvärdig PPLT.

Palladium är den bästa råvaran sedan början av 2016

Palladium har varit den bästa metallen om inte råvaran, som handlas på en terminsmarknad sedan början av 2016.

Prisutveckling på palladium
Källa: CQG

Kvartalsdiagrammet belyser den otroliga kursuppgången för metallen som handlades till en botten på 74,50 dollar per ounce 1992 när Ryssland likviderade sina reserver av ädelmetallen efter Berlinmurens fall. Palladium nådde en topp på 1090 dollar per ounce 2001 när marknaden upplevde ett underskott.

Fiat-återkallelse kan göra saker värre

Palladiummarknaden är i underskott, eftersom tillgången inte kan möta efterfrågan. Efterfrågan på palladiumbaserade katalysatorer runt om i världen som renar utsläpp har exploderat. Nyligen publicerades nyheten att att Fiat-Chrysler återkallar 862.520 bensinbilar, vilket innebär att efterfrågan på en metall som är efterfrågad kan öka med så mycket som ytterligare 77.000 ounce enligt Miguel Perez-Santalla hos Heraeus Metals in New York.

I december förra året sa Citigroup att skärpta regler för att minska utsläppen skapade ett underskott på 545 000 ounce mellan efterfrågan och utbudet på palladiummarknaden. Fiat-Chrysler-nyheterna kan bara förvärra den grundläggande bristen på metallen.

Rodium exploderar också

Palladium är inte den enda platinagruppmetallen som kan fungera som katalysator för utsläpp. Rodium, en PGM där det inte finns någon terminshandel (men dock ETF-fonder), har liknande egenskaper som gör den till ett acceptabelt substitut utifrån ett metallurgiskt perspektiv.

Graf på prisutveckling för rodium
Källa: Kitco

Som diagrammet visar har rodiumpriset stigit från under $600 per ounce i 2016 till dess nuvarande nivå på över $3150 vilket gör det till en dyrare lösning. Ironiskt nog är orsaken till rallyt i rodium prissvagheten i en annan platinagruppmetall, dess namne.

Platina är ett substitut

Medan priserna på palladium och rodium stiger, är platina som är en tätare metall och har en högre motståndskraft mot värme än båda sina dyra systermetaller fastnat nära sin lägsta nivå på mer än ett decennium. Palladium handlas 350 procent högre än i början av 2016. Rodium handlas fem gånger högre. Platina handlades till omkring $857 per ounce den 25 mars jämfört med $812,20 i början av 2016.

Prisläget i platina hade blivit så dyster att primära producenter i Sydafrika trimmat produktionen vilket orsakade bristen på rodium, en biprodukt av platinaproduktion. Den positiva synen är att platina kan fungera som ersättning för palladium i katalytiska omvandlare om de företag som använder metallerna i sin produktion väljer att byta konstruktionslösning. Kontentan är att biltillverkare blev beroende av palladium på 90-talet när ryssarna sålde ut sina lager till en bråkdel av kostnaden för ett uns platina. Nu när förhållandena är de omvända när det gäller priser, kan det bara vara en fråga om tid innan platina börjar dyka upp i katalytiska omvandlare. Med en rabatt på över 680 dollar till palladium och en rabatt på nästan 2300 dollar till rodium är platina det klokare ekonomiska valet inom platingruppsmetaller idag.

Hittills har investerare och industriella användare inte förändrat sitt beteende, men vid nuvarande prisnivåer kan det bara vara en tidsfråga innan platinamarknaden upplever köptrycket som ses i palladium och rodium, vilket äntligen skulle kunna leda till att platina hamnar i en försenad tjurmarknad.

PLTM erbjuder mer för mindre

Den mest direkta vägen för en investering i platina finns i de fysiska tackor och mynt som återförsäljare runt om i världen erbjuder. Den fysiska metallen kan dock kräva en hög prispremie och breda spreadar mellan köp- och försäljningspriser. NYMEX erbjuder platinaterminer och det är den näst mest likvida marknaden för handel eller investeringar i metallen. Den mest likvida platina-ETF:en är Aberdeen Standard Physical Platinum Shares (PPLT) med 605,91 miljoner dollar i nettotillgångar i fysiska platinatackor. Den genomsnittliga dagliga tradingvolymen för denna ETF ligger på 87.149 andelar. PPLT tar ut en förvaltningskostnad på 0,60 %. Ett alternativ är GraniteShares Platinum Trust (PLTM) som precis som PPLT äger platina i form av tackor. PPLT har funnits sedan 2010, medan PLTM bara började handlas i början av 2018. PLTM har en mycket mindre nettotillgångsbas på 3,9 miljoner dollar och bara ett genomsnitt på 1 029 andelar byter händer varje dag, men förvaltningskostnaden är lägre på 0,50 %. I både PPLT och PLTM representerar en andel en tiondel av ett troy ounce platina.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära