Nyheter

Översvämning skadar den thailändska risproduktionen

Published

on

Översvämningsskador påverkar Thailands risproduktion 2022-2023, mestadels i landets nordostliga delar. Landets risskörd har reviderats ner något till 19,9 miljoner ton från tidigare 20 miljoner ton i den senaste rapporten från FAS, en del av det amerikanska jordbruksdepartementet USDA.

FAS sa att översvämningarna troligen kommer att försena skörden av doftande ris till slutet av oktober eller början av november. Den thailändska risexporten gynnades av de konkurrenskraftiga rispriserna efter det att den thailändska bahten försvagats ytterligare mot den amerikanska dollarn. Samtidigt har landets risbönder gynnats av en växande utländsk efterfrågan. De thailändska risexportörerna står emellertid fortfarande inför stora utmaningar på grund av höga fraktkostnader.

Ministeriet för jordbruk och kooperativ rapporterade att tyfonen Noru, som drabbade Thailand den 29 september, orsakade omfattande översvämningar i flodbassängerna Chao Phraya, Chi och Mun, vilket skadade 84 998 hektar planterade med ris, särskilt i den nordöstra regionen. 

De översvämningsskadade områdena står för cirka 18 procent av den totala risarealen i Thailand. Översvämningar hade minimal inverkan på risproduktionen i flodbassängen Chao Phraya eftersom bönder redan hade avslutat sin risskörd.

Thailändska tjänstemän övervakar noggrant ytterligare översvämningsskador på risproduktionen i flodbassängerna Chi och Mun i de nordöstra regionerna, där risgrödor genomgår reproduktionsstadiet och övergår till mognadsstadiet, som anses vara en kritisk period för risproduktionen och dess kvalitet ”, stod det i rapporten.

Populära

Exit mobile version