Analys

OPEC öppnar för en förlängning av avtalet

Publicerat

den

Priset på olja (Brent) steg under förra veckan med 3,7 procent och kostar nu återigen mer än 52 dollar/fat. Detta efter att Kuwaits oljeminister understrukit att OPEC är öppna för en förlängning av det avtal som slöts i november, som innebär att gruppen håller tillbaka produktionen med omkring 5 procentenheter fram till juni. Diskussionen om förlängning har kommit upp eftersom världens oljelager inte minskar så snabbt som gruppen tänkt sig.

Bloomberg genomförde en undersökning som visade att 13 av 13 tillfrågade oljeanalytiker tror att OPEC ska förlänga avtalet. Mycket tyder därför på att det scenariot redan är inprisat och att oljepriset inte borde stiga speciellt mycket mer på det temat, trots OPEC:s utspel.

Vi tror snarare att risken att det inte blir en förlängning är en intressant möjlighet. Med en så enhetlig förväntansbild kan ett enskilt lands motstånd till en förlängning av avtalet bli tuvan som stjälper hela lasset. Ryssland kanske motsätter sig fortsatt understöd till en snabbt ökande oljeproduktion hos de amerikanska skifferproducenterna.

Statistik om hur Kinas ekonomi utvecklas har fortsatt hjälpa priserna på råvaror, i synnerhet på basmetaller. Även en expansiv amerikansk finanspolitik med fokus på byggande av infrastruktur som vägar, flygplatser och järnvägar skulle ge stöd till priserna på basmetaller, men dessa har svajat när Trumps förmåga att driva igenom sin politik stött på patrull. Guld däremot är en tillgång där investerare gärna parkerar sina pengar vid tider av oro, så guldpriset skulle stiga om den amerikanske presidenten inte får igenom sin politik.

Ännu vet vi inte om USAs president kommer att få igenom budgeten och lyckas bedriva mer expansiv finanspolitik, men den första indikationen var inte positiv. Marknaden skakade av sig det ganska fort men vi tycker att reaktionen i råvarumarknaden är en bra fingervisning om vad som kan hända.

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

1 kommentar

  1. Danne

    12 april, 2017 vid 02:18

    Tack för att ni samlar vissa saker på er site, det är jobbigt att leta igenom alla olika sidor.
    Frågan är vad missar ni, vad samlar ni inte in? Bara en jobbig fråga i mängden! :)

    Vänligen // Danne

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version