Nyheter

Oljepriset leder till budgetunderskott i Ryssland

Publicerat

den

Ryssland är en världens största energiproducenter. Landet är bland annat den största naturgasexportören och den ledande oljeexportören till Europa. Med dessa råvarutillgångar kommer politisk makt och pengar. Men Ryssland har samtidigt haft svårt att diversifiera sin ekonomi för att göra sig mindre beroende av råvaruprisernas fluktuationer.

Det var bara några veckor sedan som Vladimir Putin, Rysslands president, skrev under ändringar i landets budget för 2012. De nya budgetsiffrorna innehöll en prognos på ett betydande högre oljepris för 2012, detta samtidigt som oljepriserna sjönk. Detta gjorde att Putin kunde minska budgetunderskottet från 27 miljarder USD, motsvarande 1,5 % av BNP, till endast 2 miljarder USD, motsvarande 0,1 % av BNP.

Men i lördags uttalade sig Rysslands finansminister, Anton Siluanov, och sade att underskottet kommer att vara mycket större än 0,1 %, att det troligtvis kommer att vara omkring 1,5 % i enlighet med den ursprungliga budgeten.

Det började med västvärldens beslut att i så stor omfattning som möjligt hindra Iran från att exportera olja pga landets väg mot kärnvapen. Det fick oljepriset att skjuta i höjden. Men sedan började Saudiarabien, som ser Irans planer som ett hot, att öka sin oljeproduktion för att hjälpa västs sanktioner. Och från en pristopp så har oljepriset nu letat sig ner mot relativt låga nivåer. En trevlig utveckling för världens många länder som importerar olja, mindre roligt för länder som exporterar.

Det kan tilläggas att naturgasen Europa importerar från Ryssland och andra länder prissätts i relation till oljepriset. För stora delar av Europa blir effekten av förändringar i oljepriset alltså dubbel, både uppåt och nedåt.

Populära

Exit mobile version