Nyheter

Ökad spread för guldfonderna när coronaviruset slog till

Published

on

Den globala nedstängningen som blivit svaret på spridningen av coronaviruset från Kina hade en oväntad inverkan på guldfonderna. Oron på marknaden har lett till att skillnaden mellan köp- och säljkurs, den så kallade spreaden, har ökat till sina högsta nivåer någonsin.

Investerare har ökat sin exponering i guld i år efter att den snabba spridningen av coronavirus har orsakat förödelse på den globala ekonomin.

Gulduppbackade ETF:er har varit förstahandsvalet. Dessa börshandlade fonder såg rekordinflöden på 8,1 miljarder dollar under mars 2020, enligt World Gold Council.

Trots flödena skulle emellertid investerare som handlade med ädelmetallen i slutet av mars ha sett sig betala mycket mer än vanligt eftersom spreaden uppnådde rekordordnivåer.

Över en procents spread

Europas billigaste guld-ETP, Amundi Physical Gold ETC (GOLD) med 2,5 miljarder dollar under förvaltning, såg sin spread stiga till 1,01 % den 24 mars, medan spreaden på WisdomTree Physical Gold ETC ökade till 0,82 % samma dag.

Vanligtvis handlar guld-ETP:er med en spread på 0,02 -0,03 procent, i linje med priserna på spotmarknaden, men en förskjutning i marknaden drev ETF-spreadarna till nivåer som inte setts tidigare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version