Analys

Modity om elpriset vecka 8 2015

Published

on

Veckans marknadskommentar

Kol och olja upp och drar med sig de långa elterminerna. Den korta elen är ned på varma, blöta och blåsiga prognoser. Utsläppsrätterna börjar nu stärkas rejält i avvaktan på omröstning. Hydrobalansen är för första gången på länge positiv samt att vi väntar mycket nederbörd den kommande tiodagarsperioden.

Hydrobalansen ligger v06 på 0,7 TWh över normalen. Så mycket nederbörd som det kommit sedan sist! Man pratar om den snörikaste vintern på över 50 år i västra Norge! Det är fortfarande så att prognoserna ser blöta och milda ut så en fortsatt upplagring av energi över normalen verkar det bli!

Kärnkraftverken i Norden har idag den 16/2 en produktion på 73 % (9 031 MW). Ringhals 4 är fortfarande ute för att ordna till läckan. Tillbaka på onsdag. Annars är Oskarshamn 2 kvar ute till september och Ringhals 2 till november. Finska Olkiluoto 2 är fortfarande ur drift – förlängt detta till återstart 18 februari. De finska verken körs därmed 68 %.

Systemspotpriset förra veckan blev 29,61 €/MWh. Det var en tillbakagång på nästan fyra euro. I prisområde SE3 blev den 30,87 och i SE4 33,34. Nu ser vi en ökning i temperaturerna igen och spoten förväntas inte överstiga 30 €/MWh (SYS).

Terminspriser

Förra veckan byttes de överblöta prognoserna ut mot mer måttliga och det fick veckan att visa en uppåtrörelse i både Q2-15 och YR-16. Den senare rätt så kraftigt. Skillnaden terminerna emellan var att Q2:an kom tillbaka lite på fredagen. Det gjorde inte året. Idag har nya prognoser i det närmaste fått Q2 att peka nedåt. Däremot ångar YR-16 på åt andra hållet. Det längre påverkas av andra faktorer än vädret i större grad än det korta. Vi ser högre priser i kol och CO2, vilket ger en starkare långtermin. Q2:an är mycket känsligare för vädret som är just nu och därför drar den nedåt. Omsätts i skrivande stund på 25,10. År 16 handlas nu på 28,90 €/MWh.

Bränslemarknaden

Utsläppsrätter, CO2

Det verkar nu som denna marknad har börjat bli nervös inför omröstningen om en vecka. Räknat från dippen vid förra omröstningen har priset nu stigit från 6,84 €/ton den 22 feb, till 7,83 senast omsatt idag. Lägg därtill att euron stärkts samtidigt så har det blivit kraftigt fördyrat att köpa utsläppsrätter för oss som har annan valuta i botten!

Olja: Brent (FM) har stigit med ca 8 dollar sedan lägstanoteringen i mitten av januari. Uppgången är rätt brant på sistone och det förklaras delvis av att marknader spekulerar för att göra korta vinster. Fundamentalt är det bara det faktum att ytterligare anläggningar stänger ned på grund av priset, som skulle kunna påverka uppåt. Totalt sett är det fortfarande ett tydligt och markant överskott på marknaden, vilket borde öka innan sommaren, när raffinaderierna kör för fullt. Därför kan den nuvarande uppgången vara ytterst instabil.

Kol: Kolet har stigit till drygt 63 dollar/ton. Idag är spreaden ännu högre men omsättningen har inte riktigt vaknat. Även kortare sidan har kommit upp. Stigande oljepriser påverkar förtås – kol och olja går nästan hand i hand i fråga om priser. Fortfarande har vi även på kolet en överproduktion, räknat på världens nuvarande behov.

Naturgas: Förra veckan annonserade man en neddragen gasproduktion i holländska Groningen. Detta till följd av rädsla hos befolkningen att utvinningen skulle orsaka jordskalv. Tydligen är oron mindre nu och priserna har återigen stabiliserat sig, även om det inte är några revolutionerande hopp. I Ukraina ser man positiva följder av den nyligen införda vapenvilan, vilket verkar som en dämpande faktor på priserna.

Elcertifikat

Nedåt igen! Denna gång riktigt ordentligt! Mars -15 stängde i fredags på 154 SEK. Övriga priser: Mars-16 156 SEK och Mars-17 160 SEK.

Valuta

Valutakommentar

Riksbanken sänkte reporäntan till −0,10 procent förra veckan. De kommer att köpa statsobligationer för 10 miljarder och har beredskap att snabbt göra mer. Det finns tecken på att den underliggande inflationen har bottnat men omvärlden är nu mer osäker och det ökar risken för att inflationen inte stiger tillräckligt snabbt för att nå inflationsmålet på 2%. Just det målet är viktigt för pris- och lönebildningen. Kronan reagerade direkt med att försvagas till 9,68 mot euron för att nu handlas på 9,58. Vi ser en stor range mellan 9,30 – 9,70. Mot dollarn nådde vi 8,55 som högst. Vi har nu 11 månader bakom oss med högre bottnar och högre toppar.

Teknisk  analys

Teknisk analys Q2-15

Q2 handlades mellan 24,55 och 25,55 €/MWh förra veckan. Just nu handlas den på 25,15, dvs i mitten av föregående veckas range. Vi har numera 6 veckor med fallande toppar på frontkvartalet och vi bedömer att sannolikheten att vi fortsätter ner är stor. Till skillnad från År-16 och kontinentala priser är Q2 det svagaste. Vänder de övriga ner så brukar den som visar mest svaghet innan falla hårdast när alla andra vänder nedåt. Handel över 25,55 innebär att nedåttrenden skulle vara bruten.

Teknisk analys År-16

År-16 handlades mellan 27,95 och 28,84€/MWh förra veckan. Vi har fortsatt en divergens mellan frontkvartalet och årskontraktet då fronten är på en säljsignal medan årskontraktet ger köpsignaler. Kontraktet är nu inne på andra veckan med högre bottnar men på tanke på att frontkvartalet ser ut att vilja handla lägre kallar vi inte det här för en köpsignal den här gången. Vår bedömning är att årskontraktet handlas i en range där toppen är 29,20. På nedsidan förhåller vi oss till 27,95 som utgör en dubbelbotten för År-16.

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el och gas, till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version