Analys

Modity om elpriset vecka 44 2012

Publicerat

den

Vi väntar oss högre spotpriser i början av veckan då vi har temperaturer under normalt och låg vind. Från mitten av veckan bör dock spotpriserna komma ner mot 300-310 kr/MWh då vi får in mer vind, nederbörd och kärnkraft (från torsdag) samtidigt som temperaturerna stiger mot normalt. Fortsatt osäkerhet kring kärnkraften (Oskarshamn 2) och utsläppsrätter gör att terminskontraktet för närmaste kvartalet kan ligga kvar upp till €5/MWh över brytpriset på kol ytterligare en tid även om vi fundamentalt tycker att riskpremien är för hög under dagens förutsättningar. Årskontrakten handlas runt sitt brytpris och vi har tillsvidare en neutral syn. Projektkrediterna (CER) som till en viss gräns kan användas istället för utsläppsrätter (EUA) har fallit ytterligare och vi har uppmanat våra kunder att utnyttja det.

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

1 kommentar

  1. Tore

    29 oktober, 2012 vid 17:02

    Hur elpriset utvecklas på kort och lång sikt har jag börjat lära mig. Utsläppsrätter har jag bara lite koll på. Men projektkrediter har jag aldrig hört talas om. Det tar tid att lära sig detta, men elmarknaden ska jag till slut få koll på hur den fungerar.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version