Analys

Modity om elmarknaden vecka 44 2011

Publicerat

den

De milda och våta väderprognoserna från början av veckan byttes ut mot ett inkommande högtryck vilket har fått de fallande elterminerna att byta riktning. Bränslemarknaderna var avvaktande i väntan på EU:s toppmöte, resultatet ansågs dock tillfredsställande och börser och bränslemarknader reagerade svagt positivt. Statistikrapporteringarna har bjudit på blandade signaler med Japan som det svaga kortet. Denna vecka är det svårt att se några större uppgångar på vare sig bränslemarknaderna eller elterminerna. Spotpriset kan dock stiga något beroende på vädret och kärnkraft. Oron på marknaderna kan öka inför G20 mötet på torsdag. Malmökontrakten för november har fallit till ca €11,50 då kärnkraft kommit tillbaka och det blivit något torrare. Vi har länge ansett att prisskillnaderna är alldeles för höga och det tror vi fortfarande. Spotpriset för imorgon kom precis in på €43,70 för Malmöområdet (€3,54 högre än system) och detta borde få till konsekvens att även terminerna faller. Risken på uppsidan ligger i en kall vinter tillsammans med produktionsstopp/överföringsbegränsningar och mycket vatten i norra Sverige och Norge.

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

1 kommentar

  1. Torbjörn I

    1 november, 2011 vid 00:49

    Ni har en ganska trevlig blandning på egna artiklar och sådant som kommer från externa parter, både el, Handelsbanken och en engelsman som skriver. Spännande att se vad detta skall bli i framtiden. Jag hittade sidan i juli och Ni håller ett högt tempo med nya artiklar, texter och analyser varje dag. Fortsätt så, det behövs mer info om råvaror på svenska

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version