Nyheter

Mistry förutspår ökad efterfrågan av palmolja efter indonesiskt biobränslemandat

Published

on

Indonesiens mandat att använda mer palmolja för att producera biobränslen och hålla lägre reserver i Malaysia kommer att fortsätta att stödja den tropiska oljan under de kommande månaderna, enligt den inflytelserike palmoljehandlaren Dorab Mistry.

Världens mest konsumerade matolja kommer att handlas till mellan 3 500 ringgit (791 USD) och 5 000 ringgit per ton fram till och med slutet av maj, om inte kriget i Ukraina tar slut, säger Mistry, som har handlat palmolja i ungefär fyra decennier. Detta är en höjning jämfört med hans prognos från november där han spådde att priserna skulle nå så högt som 4 500 ringgit per ton fram till slutet av mars 2023. Han sade också att han tror att priset på palmolja fortsätter att stiga om kriget i Ukraina fortsätter.

Palmoljeterminer, som nyligen nådde den lägsta nivån på två månader, stängde 1% högre på 3 918 ringgit på fredagen. Den vegetabiliska oljan hade sjunkit till 3 336 ringgit i slutet av september, den lägsta sedan början av 2021.

Mistry sa att högre efterfrågan från biobränsleindustrin skulle fortsätta att stödja palmoljepriserna. Hans kommentarer följde på ett tillkännagivande från Indonesien, världens största palmoljeproducent, på fredagen att höja sin biobränsleblandningskvot från januari.

Krav på 35 procents palmolja

Det nya mandatet, känt som B35, kommer att kräva att landets biodiesel ska innehålla 35 procent palmolja från och med nästa år, jämfört med den nuvarande blandningen på 30 procent. Mandatet har potential att minska palmoljeexporten från landet, som står för ungefär en tredjedel av den globala handeln med matolja.

Mer information från Mistrys presentation

  • Den näst största odlaren Malaysia kommer att producera nära 19 miljoner ton palmolja nästa år när bristen på arbetskraft minskar. Indonesien kommer bara att kunna producera cirka 1,5 miljoner ton mer palmolja än vad landet gjort i år.
  • Indonesien kan komma att öka sin biodieselanvändning till 40 procent. Det sydostasiatiska landets B35-regel kan bidra till att hålla palmoljelager låga under första halvåret 2023.
  • De malaysiska palmoljelagren kommer att fortsätta att sjunka fram till maj 2023, och sjunka under 2 miljoner ton.
  • Indiens totala import av matolja kan uppgå till 14,4 miljoner ton 2022-23, jämfört med 14,2 miljoner ett år tidigare. Inköpen av palmolja kommer sannolikt att stiga till cirka 8,3 miljoner ton från 7,93 miljoner.

US EPAs tillkännagivande om biobränslemandat var en överraskning för marknaden. Omfattningen av den resulterande försäljningen överraskade de flesta av marknadens aktörer och sojaoljans premie gentemot palmolja minskade.

Populära

Exit mobile version