Nyheter

Minskande produktion i Argentina kan leda ett högre vetepris

Published

on

Sydamerika kan fortsätta att ha en stor påverkan på vart vetepriserna tar vägen. I det rådande läget kan minskad utbudsproduktion i Argentina driva upp vetepriset.

Som framgår av S&P GSCI Wheat Index och Bloomberg Wheat Subindex, kan vetepriserna öka efter en topp i början av året, särskilt under Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har priserna tagit en paus från denna geopolitiska faktor, men de kan vara på väg uppåt igen tack vare de ekonomiska krafterna av utbud och efterfrågan.

”De senaste uppgifterna från en grödoturné organiserad av Bahia Blanca Grain Exchange visar att veteproduktionen i provinserna i södra Buenos Aires och La Pampa i Argentina kommer att minska med 31 procent på årsbasis efter torka och frost”, heter det i en ING-rapport.

”Undersökningsuppskattningarna för veteskörden som börjar nästa månad i regionen är cirka 3,7 ton, jämfört med 5,3 ton förra säsongen. Samtidigt förväntas produktionen av korn i regionen minska med 20 procent på årsbasis till 2,3 miljoner.”

Sänkta vetepriserna istället?

Geopolitiska faktorer på andra håll kan emellertid addera annorlunda effekter på priserna. De aktuella händelserna kring Ukraina fortsätter att påverka vetepriserna, särskilt om ett exportavtal kunde nås med Ryssland och Ukraina.

Populära

Exit mobile version