Nyheter

London Stock Exchange funderar på råvaruterminer

Published

on

Börsen The London Stock Exchange funderar på att lansera terminer på kvarnvete och andra råvaror. Det är ännu så länge bara funderingar och inga konkreta planer, men börsen verkar klart intresserad av att utmana den benchmark som idag finns för vete i Europa.

Borsa Italiana, en del av företagsgruppen The London Stock Exchange Group, lanserade i början av året handel i terminer på durumvete. Men där har handeln hittills varit marginell. Antalet öppna kontrakt är 17, att jämföra med 193.812 på kvarnvete hos NYSE Euronext Liffe i Paris. Handeln på kvarnvete-terminer hos NYSE Euronext Liffe i Paris fungerar som riktmärke, eller benchmark om man så vill, för priserna på spannmål i Europa.

ICE, Intercontinental Exchange, är i färd med att förvärva NYSE Euronext, något som kan leda till att NYSE Euronext måste upphöra med terminshandeln på jordbruksrelaterade råvaror i Paris. Om så blir fallet återstår att se. Men som alltid när det gäller förändringar på börs-marknaden så är det ekonomiska och finansiella intressen som sätts i rullning, för att inte tala om känslor och politik.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version