Analys

LME Week London 18 oktober 2012

Publicerat

den

Hemma efter årets LME-vecka sammanfattar vi diskussioner över middagar och presentationer. 135 år gammal står fortfarande Londons metallbörs för 85 % av handeln med basmetaller och handeln under september månad var den största någonsin. LME veckan är traditionellt metallhandlarnas tid att underhålla sina kunder. Industrin använder LME-veckan som förhandlingsstart för nästa års smält- och rafflöner. Tusentals metallhandlare samlas i London för att träffa industrirepresentanter med förhoppningen att öka förståelsen för vart marknaden ska ta vägen. Sällan har dock koncensus syn på marknaden varit så tight som i år.

Låga räntor skickar in pengar i metaller vilket gjort att nickel stiger när FeCr faller

Effekterna av lagerhusens köer

Den första lagerfrågan är tillgång till metall från LME:s lager. Frågan var högt på agendan redan förra året men situationen har eskalerat sedan dess. Lagernivåerna för LME metallerna har trendat uppåt under året men simultant har de fysiska premierna (den avgift man får betala ovanpå börspriset för att få ut fysisk metall) stigit. Nuvarande höga premier för zink, aluminium och bly indikerar att tillgången till fysisk metall är begränsad. Kötiden för att få ut metall ur vissa LME-hus är över ett år. Situationen har förvärrats i kölvattnet av QE och Fed policyn att hålla räntorna låga till 2015. Låga räntor gör det extremt billigt att finansiera metall i lager och mycket metall är bunden i finansiella positioner. Synen på hur detta påverkar prisbilden debatterades kraftfullt. LME:s Martin Abbott förekom frågorna med beskedet att man ”tillsatt en utredning” vilket fick mycket ljummen respons.

Låga lager i värdekedjan

Den enskilt viktigaste diskussionen för nästa års prisbild för metallerna var, i våra ögon, lagernivåerna i tillverkningskedjan. Flera rapporter har slagit fast att lagren av metallintensiva varor är höga i Kina men tillgänglig statistik och anekdotiska bevis från de som varit där i närtid tyder på att lagernivåerna är låga efter att ha nått sin topp under 2012 kring det kinesiska nyåret. Detta är speciellt påtagligt för koppar som är den metall som drivs mest av kinas utveckling. Lägre lönsamhet i de kinesiska bolagen och starka intressen att minska arbetande kapital har minskat lagernivåerna i Kina (och Europa) under året. Appropå Kina så diskuterades som vanligt det stundande ledarskapsskiftets inverkan på den kinesiska efterfrågan. Wang Qing från CICC adresserade problemet med kommentaren ”med mindre än en mer avslappnad policy kring fastighetssektorn så kommer återhämtningen att vara svag”

Nästa års smält- och rafflöner

Diskussionen om kommande smält och rafflöner var ursprunget till LME veckan. Numera får dessa diskussioner mycket lite utrymme. Åtminstone bland de finansiella aktörerna. På sidolinjen till konferenserna står dock fortfarande de fysiska aktörerna och diskuterar. Vårt intryck är att både koppar och zink kommer att se högre TC/RC under 2013. För koppar är det kommande överskottet på koncentrat skälet. För zink beror det på att Kina förväntas importera mindre koncentrat i spåren av en inbromsande ekonomi och expanderande gruvproduktion av zinkkoncentrat vilket skapar större överskott i väst samtidigt som de kinesiska smältverken förlorar pengar på nuvarande nivåer och behöver högre smält och rafflöner.

10 % högre TCRC för zink verkar vara koncensus.

Kontentan av årets LME är att alla väntar på vad som ska hända i Kina efter ledarskapsskiftet. De presentationer som gavs var alla slående lika till innehållet; Kina, Eurokrisen och USA:s fiscal cliff dominerade utan att ge något banbrytande på endera tema.

Högst på agendan fanns lagerproblemen

Redan under förra årets LME vecka diskuterades problemet med längre och längre köer för att få ut metall ur LME:s lagerhus. Nu när situationen blivit ännu värre var frågan bland de mest diskuterade. (En industriell aktör säger sig ha fått beskedet att behöva vänta 1 år på att få ut aluminium ur LMEs lagerhus i Detroit). En annan het lagerfråga var de låga lagernivåerna av metall och metallvaror i värdekedjan under 2012. Vidare diskuterades den pågående euforin på finansmarknaden kontra de dystra utsikterna för den fysiska marknaden.

Inbromsningen och ledarskapsskifte i Kina, debaclet i Europa och den ovanligt tysta fysiska marknaden var stående samtalsämnen. Sist men inte minst fick den verkliga huvudfrågan fokus: TC/RC för koppar väntas stiga något under 2013 i spåren av begynnande koncentrat- överskott från stigande gruvproduktion medan zinkgruvor och smältverk verkar stå ganska nära varandra och endast små justeringar uppåt för TC/RC är att vänta för 2013.

Har finansmarknaden prisat in för mycket i metallerna?

Ännu en gång är avvikelsen mellan den fysiska och finansiella marknaden för basmetaller påtaglig, när en svag fysisk marknad står i kontrast till det rally som ägt rum på LME sedan QE annonserades. Fler pengar jagar nu samma tillgångar och en del av QE pengarna söker sig in i basmetaller. Särskilt uppenbart är det på marknaden för rostfritt stål där den finansiellt handlade legeringsmetallen nickel dragit i väg med 10 % under september medan den icke finansiellt handlade krom har fallit i pris.

Populära

Exit mobile version