Nyheter

Kinesiska COFCO köper danskt fläskkött för 100 MUSD

Publicerat

den

COFCO, det statsägda kinesiska jordbrukskonglomeratet, har tecknat ett avtal med grisköttsproducenten Danish Crown om att köpa danskt fläskkött för 100 MUSD under 2020. Avtalet kommer att underlätta för COFCO eftersom det i Kina råder brist på grisar efter att de fallit offer för den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest.

Lars Albertsen, försäljningsdirektör på Danish Crown, sa att inga volymer hade avtalats ännu, men han sa att försäljningen var ”en av de största affärer som vi har gjort här på länge, länge”. Han sa att det kunde utvidgas, med tanke på de enorma behoven från Kina eftersom det råder brist på fläskkött i Kina. Nästan hälften av de kinesiska grisbesättningarna har avlivats som följd av den afrikanska svinpesten som drabbade Kina under augusti 2018 och fick priset på fläskkött att rusa i höjden.

Preferred supplier

Europas största fläskexportör, Danish Crown, har gjort flera affärer med COFCO i år och är numera en preferred supplier. Grisbristen hos världens största producent har globala återverkningar, vilket ökar efterfrågan på import av allt kött och har drivit de danska grisköttpriserna till den högsta nivån sedan 1997.

Efterfrågan har också ökat i Sydostasien, där sjukdomen också sprider sig snabbt samtidigt som produktionen i Europa minskar efter utbrott i Östeuropa. Kina har även kommunicerat att landet importerat fläsk- och nötkött från Kanada.

När går första leveransen svenskt kött till Kina?

En svag svensk krona gör att Sverige borde kunna stå sig väl när det gäller export. Trots goda förutsättningar sker i dag ingen nämnvärd export av vare sig svenskt kött eller svenska mejeriprodukter.

I Danmark ligger Danish Crowns notering för konventionella slaktgrisar på cirka 13 DKK per kilo, motsvarande 19 SEK per kilo. Detta är den högsta noteringen i Danmark sedan 2001. Under 2019 har priset i Danmark stigit med cirka 50 procent. Samtidigt får de svenska grisbönderna cirka 17,45 SEK per kilogram. Detta torde gynna de svenska grisbönderna, men det återstår ännu att se när de får börja exportera till Kina.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version