Nyheter

Kina stoppar import av kol från Australien

Publicerat

den

Kina har avbrutit inköp av australiensiskt kol då Peking noggrant fortsätter att kontrollera importen av bränslet efter det att de politiska relationerna med Canberra surnat till.

Kinesiska kraftverk och stålverk har fått en muntlig uppmaning att omedelbart sluta använda australiensiskt kol. Hamnar har också uppmanats att inte lossa australiensiskt kol. Förbudet markerar en eskalering i spänningar som redan har skakat jordbruksexporten från Kinas största råvaruleverantör. Det är inte klart när stoppet kan upphävas eller hur det kan påverka långsiktiga kontrakt som redan finns.

Kina är till stor del självförsörjande på kol

Det fossila bränslet har varit ett tidigare mål för Kinas alltmer fientlig regering. Så sent som 2019 utsattes koltransporter till Kina för hamnförseningar. Det är en av få resurser där Kina till stor del är självförsörjande, eftersom landet bryter och bränner ungefär hälften av världens utbud.

Högkvalitativt kokskol är en annan historia. Kina producerar mindre av det och landets ståltillverkningsjättar är fortfarande beroende av utländska leverantörer, där Australien är dominerande och vanligtvis står för över hälften av importen.

Kina är den viktigaste köparen av Australiens mest lukrativa export, järnmalm. Ett imporförbud skulle vara ett hårt slag för en stålindustri som förlitar sig på stora – och billiga – leveranser från gruvjättar som Rio Tinto Group och BHP Group.

Allmänt sett har Kina ett tätt grepp om kolimporten eftersom landet försöker balansera sina gruvföretags och sina industriella användares behov. Bränslet står fortfarande för över hälften av landets energibehov, men faller i favör, om än gradvis, när Kina övergår till renare brinnande energi för att minska föroreningar.

Populära

Exit mobile version