Analys

Kanonsommar pressar priserna

Published

on

Torbjörn Iwarson

Lyckosamt väder ger möjlighet till en bra avkastning för dig som vill investera i jordbrukscertifikat. SEB:s råvaruspecialist Torbjörn Iwarson tipsar.

God nederbörd och varmt väder på norra halvklotet gör att skördarna i USA och EU slår rekord, något som har fått priserna på jordbruksråvaror att sjunka kraftigt. Som ett resultat av detta har indexet, som råvarucertifikatet Jordbruk S följer, sjunkit med 20 procent de senaste tre månaderna.

De låga priserna på vete och majs ger förluster för många lantbrukare både i EU och USA, vilket har gjort dem mindre motiverade att producera ännu mer. Att samma förutsättningar med lyckosamt väder skulle finnas nästa år är inte troligt. Slutsatsen man kan dra av detta är att en placering i Jordbruk S på ett eller ett par års sikt har goda möjligheter att ge en bra avkastning.

– Eftersom det på kort sikt ser ut som att priserna kommer fortsätta nedåt rekommenderar vi att man köper i omgångar under de kommande två månaderna, säger Torbjörn Iwarson, senior råvaruspecialist på SEB.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version