Nyheter

Kan priset på Brent Crude Oil bli negativt?

Published

on

Oljemarknaden är just nu mycket volatil. Så sent som för två veckor sedan såg vi hur denna råvara kraschade helt och hållet och hur när West Texas Intermediate (WTI) kom att handlas till negativa priser. WTI har sedan dess återhämtat sig betydligt, men dess framtid är osäker.

Frågan hos många är nu, om det var möjligt för WTI att handlas till ett negativt pris, hur är det då med Brent Crude, det internationella oljeprisindexet? Svaren varierar. En ledande oljeekonom berättade för Energy Voice att det skulle ”krävas något katastrofalt” för att Brent skulle följa amerikansk råvara till negativ prissättning. Men när Bloomberg ställde frågan ”Kan Brent-råolja följa WTI till negativt territorium?” var svaret entydig: ”Absolut.”

De negativa priserna är delvis resultatet av en månadslång kris på oljemarknaderna, som börjar med en fallande efterfrågan på olja runt om i världen tack vare spridningen av det nya coronaviruset. När ekonomier runt om i världen stängdes pressades de ledande OPEC+-medlemmarna Saudiarabien och Ryssland att hitta en lösning. Istället övergick deras samtal snabbt till ett helt oljeprisskrig, och översvämmade den internationella oljemarknaden med enorma mängder råolja, cirka 10 miljoner fat överutbud per dag. Överutbudet nådde en kritisk massa när volymen olja på marknaden översteg den tillgängliga oljelagringskapaciteten runt om i världen och drev oljepriset långt under noll i USA. Samtidigt nådde Brent den lägsta nivån på 18 år, bara 20 dollar per fat.

Professor tror inte att Brent kan falla till noll

I en artikel som nyligen publicerades rapporterade Energy Voice att trots Brents svårigheter ”förutser professor Alex Kemp från Aberdeen University att Brent inte går till noll”. Petroexperten berättade för reportrar att ”De två priserna, WTI och Brent, är på vissa sätt kopplade till varandra, men till viss del är de separata. Det främsta skälet är att Brent återspeglar världsbalansen mellan utbud och efterfrågan och WTI återspeglar positionen i Amerika. […] Vi kommer inte få negativa priser för Brent eftersom Brent är världsmarknaden och det krävs något katastrofalt för världsekonomin för att få ett negativt Brent-pris. ”

Andra experter har emellertid en motsatt syn och förbereder sig för att Brent ska bli negativ. ICE Futures Europe bekräftade att de förbereder sig för möjligheten att Brenten kan falla till ett negativt territorium, även det inte ser ut att vara en möjlighet. ”Utöver den mekanistiska sidan av negativ prissättning finns det också en marknadsverklighet: världens lagringsplatser fylls snabbt med råolja – den exakta oro som fick West Texas Intermediate att bli negativ.”

Brent fungerar dock inte på samma sätt som WTI. ”Medan Brent-terminen är kontantavräknat mot värdet på Brent-indexpriset, är WTI-terminen fysiskt avvecklat, vilket innebär att en trader måste ta leverans av fat olja vid Cushing i Oklahoma, hundratals mil från kusten.”

Detta förändrar inte det faktum att oljelagringsutrymmet fylls i hela världen och det sker snabbt. ”Över 100 miljoner fat olja hålls nu i flytande lagring – enligt en annan uppskattning mer än dubbelt så mycket. […] Med lager som antingen är helt bokade eller fylls på snabbt finns det fortfarande press på Brent.” Vi är inte ute i skogen ännu.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version