Nyheter

Kakaopriset stiger efter Ebola-hot

Publicerat

den

Råvaror benämns ibland som ett spel kring utbudstörningar. Vi har under året sett hur priset på apelsinjuice påverkats av citrus greening, hur priset på fläskkött rusat sedan spädgrisar drabbats av den dödliga sjukdomen Porcine Epidemic Diarrhea (PED), och hur kafferosten och metereologiska faktorer som torka och regn fått kaffepriset att åka berg och dalbana.

Nu ser vi hur kakaopriset rusar efter Ebola-hot. I och med att flera afrikanska länder har drabbats av det dödliga Ebola-viruset finns det risk för att det kommer att drabba Elfenbenskusten och Ghana, världens två största kakaoproducenter. Tillsammans står dessa två länder för 60 procent av det globala utbudet av kakao. Råvarumarknaden gör sig nu beredd på att det globala utbudet av kakao kan minska.

Detta har lett till betydande prishöjningar på såväl spotmarknaden som terminspriserna på kakao, vilket även har kunnat ses på råvarucertifikatet KAKAO S som ges ut av SEB och som följer kakaopriset via frontterminen. Uppgångarna har legat på mellan fem och sju procent, och ännu mer på olika hävstångsprodukter. Vi ser nu hur kakaopriset närmar sig den högsta nivån på tre år.

Inga fall har ännu rapporterats

Ännu så länge har inga fall av Ebola rapporterats i Elfenbenskusten eller Ghana, men väl i fem andra västafrikanska nationer. Två av dessa länder, Liberia och Guinea, gränsar mot Elfenbenskusten, den största kakaoodlaren i världen. Gränserna mellan dessa länder är dåligt övervakad. En direkt effekt av sjukdomsutbrottet är att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tillkännagett skapandet av en grupp med uppdrag att hantera den pågående nödsituationen.

Det finns en risk för att Ebola kommer att spridas till Elfenbenskusten, men denna risk är ännu så länge inte kvantifierbar. Att FN och andra organ nu arbetar för att kunna kontrollera situationen och begränsa att Ebola-viruset sprids är en stor hjälp och gör att riskerna har minskat.

Ett mindre mirakel

Med tanke på den dåligt övervakade gränsen mellan Liberia och Elfenbenskusten är det ett mindre mirakel att det ännu inte rapporterats några fall av Ebola i det senare landet. Många av de analytiker som följer kakaopriset varnar emellertid för att även ett mindre antal rapporterade fall av Ebola i Elfenbenskusten eller Ghana kan komma att få en betydande inverkan på kakaomarknaden. Kakao odlas i huvudsak småskaligt, av bönder som säljer sin skörd till mellanhänder som reser mellan gårdarna. Skulle Ebola få fäste i dessa länder kan det leda till karantän, något som gör att jordbrukarna snabbt isoleras och utbudet av kakao skulle minska drastiskt.

Idag är många människor i Elfenbenskusten rädda för att om förekomsten av Ebola verifieras så kommer det att leda till att sjukdomen får status av en pandemi vilket kommer att leda till kaos, och i värsta fall också att all kakaoexport från regionen upphör helt och hållet under en tid framåt. 2010 och 2011 noterade kakaopriset den högsta nivån på 32 år som en direkt följd av det inbördeskrig som rådde i landet. I inbördeskrigets spår stoppades all kakaoexport från Elfenbenskusten.

Kakaopriset har redan stigit med cirka 20 procent under 2014 på grund av stigande efterfrågan från en växande medelklass. Ett utbrott av Ebola skulle kunna skicka upp priset betydligt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version