Analys

Kaffe – Torka i Brasilien pressar upp kaffepriserna

Published

on

Strax innan jul släppte vi vårt mycket framgångsrika trading case på kaffe, där vi fann stöd i bl.a. minskade lager av både Arabica – och Robustakaffe, men också i sämre kvalité på 2013 års skörd som följd av sämre väderförhållanden. Vad som mer talade för en prisuppgång var de stigande fasta kostnaderna som varit en klar utmaning för kaffeodlarna. De senaste årens fallande kaffepriser har i kombination med stigande produktionskostnader gjort kaffeodling till en olönsam affär för många kaffeproducenter.

Terminspriserna på Arabicakaffe har stigit drygt 20 procent sedan vi publicerade vårt trading case och handlas nu på högsta nivå på åtta månader. Nyheten som nu är på allas läppar och som har givit en extra skjuts till priset de senaste dagarna, är den torka som drabbat sydöstra Brasilien (världens största producent och exportör av Arabicakaffe). Det rapporteras att Brasilien haft den varmaste och den mest regnfattiga januarimånaden på 20 år. Kaffeplantorna är oerhört känsliga för torka vid den här tiden på året, lagom med nederbörd behövs innan torrperioden startar i april. Och nu pekar väderprognoserna på torka en bra bit in i februari. Den stora frågan är nu om vädret hinner växla om till nederbörd innan regnperioden drar förbi och lämnar plats för torrare tider.

Det finns visserligen fortfarande mycket kaffe i världen att tillgå och det är ingen nyhet längre att det produceras mer kaffe än vad det konsumeras. Men på ett kortare perspektiv, tror vi dessvärre att uteblivet regn under februari – mars, som är en mycket kritisk tid för kaffeträden och kaffebönornas kvalité, kan vara avgörande för den kommande skörden. Dessutom är delar av Centralamerika ännu inte fria från bladsvampangreppen (Roya).

Vi ser därför kaffe även köpvärd på dagens nivåer och bibehåller vår vy om fortsatt stigande kaffepriser fram till efter regnperioden då vi tar en ny titt på denna delikata råvara. Vi ser även läge för en del vinsthemtagningar för er som lyckats med timingen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version