Analys

Inför torsdagens OPEC-möte

Published

on

Oljepriset (Brent) steg i fredags med 2 procent till 53,6 dollar per fat efter att Saudiarabien sagt att alla är ombord för att förlänga avtalet med 9 månader.

Förutsättningarna inför OPEC-mötet på torsdag är ovanligt enkla: Vi bedömer att ett oljepris på 50 dollar/fat prisar in en förväntan om 6 månaders avtalsförlängning med rådande sänkning om 1,2 miljoner fat per dag. Ett nio månaders avtal är på väg att prisas in och ett avtal om 9 månaders förlängning tror vi är värt ett oljepris omkring 55 dollar per fat.

Om OPEC skulle överraska med en större produktionssänkning skulle detta sannolikt medföra ett högre oljepris, men kartellen jobbar hela tiden med marknadens förtroende som viktigaste hörnsten. Det är därför osannolikt att OPEC sluter ett avtal som är längre än det av Saudiarabien kommunicerade 9 månader eller en större sänkning än 1,8 miljoner fat per dag.

Graden av genomförande av det befintliga avtalet har hittils varit den högsta någonsin, men säsongseffekter har hjälpt Saudiarabien och Ryssland. Vi ser en vikande grad av genomförande under det andra halvåret som den största risken för avtalet. Då måste Ryssland och Saudiarabien börja sänka aktivt, inte bara passivt genom säsongsmönstret.

Läs hela analysen av Martin Jansson

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version