Nyheter
Hur optionsmarknaden har förändrat boskapsmarknaden
Optionsmarknaden vinner mark
Terminsmarknaden har alltid varit ett sätt för uppfödarna att minska riskerna, men optioner på gris och nöt har sett ett uppsving både när det gäller volymer och öppen balans under de senaste åren då fler producenter har börjat använda optioner för att minska sina risker. De kan på detta sätt också spara pengar som de kan använda för att säkra sin produktion.
Optioner på boskapsmarknaden har funnits sedan 1980-talet, men den är först nu när kunskapen kring dessa verktyg ökat som handeln har tagit fart. Detta sammanfaller med bättre teknik och ökad elektronisk handel. Elektroniska handelsplattformar såsom CME Direct kan numera underlätta för villkorad handel med optioner. Under 2014 steg volymen på optionsmarknaden för levande djur med 309 procent jämfört med volymen 2008. De första sju månaderna 2015 uppgick volymen till 78 procent av den för 2014.
De senaste årens händelser och utbudschocker har lett till att även mindre och oberoende producenter har kommit att bli aktiva på optionsmarknaden som ett sätt att hantera sina risker. Det som gör optionsmarknaden till ett lockande alternativ för uppfödarna är att det ger dem rätten men inte skyldigheten att utnyttja dem. Genom att köpa en säljoption kan uppfödarna sätta ett golv, eller en lägsta nivå för det pris de kommer att erhålla. De kan dessutom köpa köpoptioner och på detta sätt gardera sina inköpskostnader, de vet vad de måste betala som mest för det foder som djuren behöver för att kunna växa. Att arbeta med optionskontrakt medför dessutom lägre säkerhetskrav för uppfödarna.