Nyheter

Har OPECs strategi lyckats slå mot skifferoljan?

Published

on

OPECs strategi, som i grunden är Saudiarabiens strategi, att fortsätta producera olja på samma nivå som innan trots att efterfrågan gått ner och de amerikanska skifferoljeproducenterna ökat sin produktion är omstridd. Målet för Saudiarabien och OPEC är att återfå sina marknadsandelar genom att pressa ner priset så länge att andra producenter, främst skifferoljeproducenter i USA, tvingas dra ner produktionen.

Det har varit en utdragen kamp och under sommaren ansågs strategin vara misslyckad. Men de senaste veckorna har sentimentet förändrats och fler tror att strategin kommer att fungera, dvs att producenter utanför OPEC kommer att dra ner produktionen och att priset sedan stiger. Bland annat hedge fonder har nu börjat titta lite längre fram och tror på ett något högre pris.

En viktig anhaltspunkt är oktober månad. Det är då som bankerna i USA utvärderar läget för oljebolagen i landet, vilket avgör villkoren för de lån som oljeproducenterna är beroende av, och då speciellt de många skifferoljeproducenter som ofta är högt belånade.

Nedan diskuterar Neil Hume och Anjli Raval på Financial Times utsikterna på oljeproduktionen och oljepriset, med stöd av flera illustrativa grafer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version