Nyheter

Gunvor är tillbaka i Ryssland

Publicerat

den

Handelsfirman Gunvor Group växte sig stora med att sälja rysk olja. Vid en tidpunkt sålde Gunvor omkring 40 % av Rysslands olja som exporterades via fartyg. Sedan dess har bolaget diversifierat sin verksamhet och rysk olja utgör idag endast 4 % av företagets handel. Att den enorma marknadsandelen minskade är naturligt då den uppstod i samband med en politisk situation där Vladimir Putin snabbt behövde hitta en ny kanal efter att oljebolaget Yukos beslagtagits och lagts ner. Verksamheten diversifierades sedan till att bli global och omfatta olika råvaror. Denna process verkar har fått ytterligare fart efter att Torbjörn Törnqvist köpte ut sin ryska medgrundare Gennady Timchenko för ett år sedan, i samband med att han hamnade på västvärldens sanktionslista kring personer närstående till Vladimir Putin.

Volatil marknad ger möjligheter

Nu säger dock handlare att Gunvor Group åter lägger bud på kontrakt i Ryssland och att företaget kommer att hantera 400 000 ton rysk uralolja per månad under april-september, via Östersjöhamnen Primorsk. Det är ett kontrakt med Rosnet som Gunvor Group vann, det första på tre år.

Handlare säger att Gunvor Group är tillbaka för att oljemarknaden har blivit volatil, vilket skapar möjligheter för handelsfirmor.

Populära

Exit mobile version